Toplumsal İstanbul

Boğaziçi Üniversitesi'ne ocak ayında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanan Prof. Dr. Melih Bulu, temmuz ayında görevden alınmış ve Prof. Dr. Naci İnci atanmıştı.

Öğrenci ve akademisyenlerin 'kayyum' atamaları olarak değerlendirdiği kararlara yönelik bu yılın başından itibaren protestoları sürüyor. Eylemlerin 300'üncü günü geride bırakılırken direnişi sürdüren öğrenci ve akademisyenlerden açıklama geldi. 

Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar, Boğaziçi Üniversitesi Yurtdışı Topluluğu (BOYUT) ve Berlin Boğaziçi Dayanışması, üniversitedeki ‘kayyım rektör’ eylemlerinin 300’üncü günü nedeniyle ortak bildiri yayınladı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi: 

Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenleri, öğrencileri, çalışanları ve mezunları, yakın tarihin bu en karanlık, yoz ve gaddar döneminde, üniversiteye karşı başlatılan işgal hareketine karşı kalemiyle, cübbesiyle, bilimiyle, sanatıyla aylardır direniyor.

Direnişin ilk gününden itibaren, önümüzdeki yolun uzun ve zorlu olacağını biliyorduk. Akademik özgürlük ve özerkliğe karşı tepeden müdahaleleri asla kabul etmedik. Kısa vadeli kazanımlara odaklanmadan, vasatçı zorbalığa karşı direnmekten hiçbir şekilde vazgeçmedik. Üniversitemize kelepçe takanların, işledikleri suçlardan dolayı yüzlerinin kızarmayacağından emindik. Nitekim, şubat ayında, Melih Bulu’nun yardımcılığını kabul ettiğinde, öğrencilerin, ‘Utanmıyor musunuz?’ sorusuna Naci İnci’nin verecek bir cevabı yoktu.

Geçtiğimiz aylarda hep birlikte bir kez daha şahit olduk ki, kayyum kadrosu;

* Öğrencileri polise ihbar etmekten, işkenceyle gözaltına aldırmaktan,

* Öğrenci arkadaşlarımız Berke ve Perit’i tutuklattırmaktan,

* Başta BÜLGBTİ+ kulübü olmak üzere, öğrenci kulüp faaliyetlerine engel olmaktan,

* Can, Feyzi, Seda ve Özcan hocaları işlerinden etmekten, kampüse dahi sokmamaktan,

* Karton fakültelere liyakatsiz, partili kadrolar doldurmaktan,

* Boğaziçi Yayınevi ve CİTÖK’ü fiilî olarak kapatmaktan,

* Kadına karşı şiddetin önlenmesi kanununu istismar ederek koruma kararı aldırtmaktan,

* İntihalden, akademik hırsızlıktan,

* Üniversite bileşenlerinin iradesi hilafına makamları işgal etmekten UTANMIYOR!

Direnişin 300’üncü günü vesilesiyle bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak isteriz ki, kayyum zihniyetinin utanmazlığına ve zulmüne rağmen, üniversitemiz katılımcı, özgür, demokratik ve özerk yapıya kavuşana kadar direnmekten vazgeçmeyeceğiz!

Selef kayyum Melih Bulu’yu üniversiteden gönderdik, halef kayyum Naci İnci’nin gidişini de şarkılarla, şiirlerle, halaylarla kutlayacağız!

Bildiride tutuklu öğrenciler Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılması istendi.

Öğrenciler bugün Güney Meydan’da Naci İnci’nin istifası talebiyle yeniden bir araya gelecek. Gün boyu konser, sergi ve açık dersler olacak.

'SALDIRILARI HEP BİRLİKTE GÖĞÜSLEDİK'
Boğaziçi Nöbeti sosyal medya hesabından yapılan açıklama ise şöyle oldu:

Boğaziçi Direnişi'ne emek veren ve dayanışmayı yüreğinde hisseden herkese selamlar!

Kayyumlara karşı 10 aydır kendi rengimizle kampüslerde, meydanlarda, sloganlarımız, şarkılarımız, çadırlarımızla direnişi büyüttük. Güvenlik ve polis saldırılarını birlikte göğüsledik.

300 günü aşkın süredir alanlarımızı işgal eden, arkadaşlarımıza işkence uygulayan, bizi baskılar ve tutuklamalarla sindirmeye çalışanlara karşı direnen herkesle yarın Güney Meydan'dayız. #Boğaziçi300GündürDireniyor