Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü yandaş inşaat şirketlerine milyonlarca liralık ihaleler dağıtmaya devam ediyor. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Karayolları Genel Müdürlüğü, 9 Aralık 2021 tarihinde "Fatsa Organize Sanayi Bağlantı Köprüsü ve Fatsa-Çatalpınar İl Yolu Heyelan Islahı, Toprak Tesviye, Sanat Yapıları, Köprü ve Üstyapı İşlerinin Yapılması İşi" adı altında bir ihale düzenledi.

İhalenin 104 milyon 477 milyon TL’ye Sarıosmanoğlu İnşaat Şirketi’ne verildiği açıklanırken, Karayolları ile şirket arasında 5 aylık bir sözleşme imzalandı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre söz konusu ihale, Kamu İhale Kanunu’nun "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların" ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi uzun yıllardır "işi istediğin firmaya verme" ihalesi olarak da yorumlanıyor.

ERDOĞAN İÇİN OY İSTEMİŞTİ
Sarıosmanoğlu İnşaat Şirketi’nin en büyük ortağı ise AKP’nin eski Trabzon İl Başkan Yardımcısı ve il genel meclisi üyesi de olan İsmail Keleş. Keleş, 24 Haziran 2018 seçimlerinde Trabzon'da AKP’li yöneticilerle birlikte sokakları gezerek Erdoğan için oy istemişti.

AKP’li Keleş’in şirketi, Marmaris Okluk Koyu’na inşa edilen Erdoğan'ın yazlık sarayının da yollarını yapmıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2017 yılında Okluk Koyu yol yapımı ihalesini 32 milyon TL’ye alan Sarıosmanoğlu İnşaat, 16 kilometre yol yaptı ve yol inşaatı için bir de Ula ilçesine bağlı Gökçe Mahallesi’nde 16 bin 272 metrekarelik ormanlık alanda asfalt tesisi kurdu.

AKP DÖNEMİNDE BÜYÜDÜ
Sarıosmanoğlu İnşaat AKP döneminde kamudan aldığı ihalelerle hızla büyüdü. Şirkete, kamudan 2017 ile 2021 yıllarını kapsayan son beş yılda 930 milyon 633 bin TL değerinde tam 10 ayrı ihale verildi. Şirket, bu 10 ihalenin yedisini tek başına, üçünü ise iş ortaklığı kurarak aldı.