Toplumsal Haber Merkezi

1 Mart'ta başlayacak olan normalleşme öncesinde gerçekleştirilen Bilim Kurulu Toplantısında aşılama çalışmaları son günlerde artan vaka sayıları, mutasyonlu virüs, alarm verilen iller, normalleşmenin hangi illerden başlayacağı, hangi yasakların kaldırılacağına dair detaylar ele alındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından açıklamalarda bulundu. En geç Mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya ulaşılacağını iddia eden Fahrettin Koca, "bu da 52,5 milyon insanımızın aşılanabileceği demek" ifadelerini kullandı.

Şu an tam kapanma gibi bir durumu düşünmediklerini belirten Koca, "ama her geçen gün vaka sayılarının arttığını görüyoruz" uyarısında da bulundu.

Normalleşme sürecinin kabine toplantısında karara bağlanacağını söyleyen Bakan Koca, "Kabine toplantımız Pazartesi günü yapılacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'nın açıklaması şu şekilde:

Artık küresel salgının sosyal hayata etkileri ve normalleşmeyi önceleyen bir döneme geçiyoruz, yerinde karar dönemi. Yeterince yüksek hızda ve sistematik olarak aşı programını uygulamış olsak da nüfusa oranla daha kat etmemiz gereken çok yol var.

Aşılamada yaklaşık 1,5 milyonu ikinci doz olmak üzere 8 milyon seviyesine ulaştık. Aşılama planındaki ilk aşamanın sonuna yaklaştık Aşı programı adaletle ve şeffaf bir şekilde devam etmektedir. Aşılamada tedarik ve planlama sorunumuz yok. Aşı olduğumuz gün koruma başlamıyor, ilk aşı olduğumuz günden 42 gün sonra koruma başlıyor.

ÖNERİLERİMİZİ SUNACAĞIZ

İllerin risk durumlarına göre, iş kollarının çalışmalarına ilişkin önerileri kabineye sunacağız.

TİCARİ SIRLAR İFŞA EDİLDİ

(Kılıçdaroğlu'na tepki) Ticari sır olarak kalması gereken bilgiler ifşa edildi. Biz aşıyı dünyadaki tüm ülkelerden daha ucuza alan bir ülkeyiz.

Bir diğer konu, ısrarla aracı var mıydı, yok muydu? Biz devlet olarak Sinovac firmasıyla görüşmeler yaptık. Bu firmanın 10 yıldan fazla süredir tek distribütörü var. Bu firmanın Türkiye'deki ayrıca yetkilisi. Hem tek distribütörü hem tek yetkilisi. Dolayısıyla biz bütün görüşmeyi Sinovac firmasıyla yaptık. Hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar 1 kuruş ilave verilmemiştir.

AŞI TEMİNİNDEKİ SORUNLAR

BionTech'le ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin olacak. 4,5-5 milyona tamamlanması için çaba sarfedilecek. Mart ayı sonuna kadar. İlk 800 bin aşı muhtemelen 10 gün içinde gelmiş olacak.

Sözleşmeyi yaptığımız tarih 24 Kasım. Biz 24 Kasım'da Sinovac'la sözleşme yaptık. Toplam 100 milyon doz için sözleşme yapıldı. İlave Biontech'le ilgili 4,5 milyon doz Mart sonu olmak üzere sözleşme yapıldı. 30 milyona kadar opsiyonel. Marttan sonraki dönemde arttırabilmek için Uğur Hoca ile gayret içinde olacağız. Sputnik'le ilgili olarak ayrı bir hazırlığımız devrede. AstraZeneca ile ilgili görüşmemiz başından beri devam ediyor. Onunla da ilgili önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde önsözleşme imzalanabilir. Yakın takip içindeyiz.

Nisan, en geç Mayıs ayında bu aşılama sürecini tamamlayabilir olmak bizim için önemli. Bizim toplamda şu anda Nisan, en geç Mayıs ayı sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişebileceğimizi biliyoruz. Şu an net kesin olan en geç Mayıs sonuna kadar olacağını düşünüyoruz. 52,5 milyon insanımızın aşılanması demek bu. Bu da zaten aşılanacak olan 20 yaş üzerindeki insanımızın sayısı. Ne zamana kadar, en geç Mayıs ayına kadar bitirmek istiyoruz.