16 Haziran 2013’te, Gezi direnişinde İstanbul Okmeydanı’nda polisin gaz fişeğiyle vurulan Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesine ilişkin başlatılan soruşturmalara dair haber yaptıkları gerekçesiyle üç gazeteci hakkında dava açılmıştı.

Gazeteciler Canan Coşkun, Cansever Uğur ve Ali Açar hakkında açılan davanın 6’ncı duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Terörle mücadelede yer alanları hedef gösterme” iddiasıyla açılan davanın duruşmasına Açar ve Uğur duruşmaya katılmazken, Coşkun ve avukatı Abbas Yalçın hazır bulundu.

Duruşmada konuşan Coşkun, Elvan’ın vurulması ardından yürütülen soruşturmanın her anını haberleştirdiğini ve beraatini talep etti.

Bu polisin soruşturma aşamasında dosyaya giren fotoğrafını ve ifadesini buldum. Fotoğrafını buzlayarak, ismini de inisyalle kullandık. Yani haberde polisin yer almasının tek sebebi dosyada şüpheli olarak yer alması. Kastım yalnızca haber yapmaktı. İddianamede ve esas hakkındaki mütalaada öne sürüldüğü gibi herhangi bir kamu görevlisini terör örgütlerine hedef göstermek gibi bir amacım yoktu, olamaz da. Çünkü haberde polisin kimliğini açığa çıkaracak hiçbir unsur yoktu.

Coşkun’un ardından iddia makamı, mütalaasında ceza talep etti. Coşkun’un avukatı Abbas Yalçın, soruşturmanın haberleştirmesinin suç olmadığını belirterek, müvekkilinin beraatini istedi.

3 GAZETECİYE BERAAT
Cansever Uğur’un avukatı Tolgay Güvercin ise, haberlerde kullanılan polis fotoğrafının tanınmadığını ve bu nedenle hedef gösterilmesinin hukukken mümkün olamayacağını ifade etti.

Güvercin, “Suçun nitelemesi var mı? Savcı bunu göstermekle zorunludur. Somut hiçbir şey olmamasına rağmen hedef gösterildiğine ilişkin ifadelere yer veriliyor. Herhangi bir suç unsuru uluşmadığı için müvekkilimin beraatını istiyorum” dedi.

Ali Açar’ın avukatı Damla Çağtepe de dosyayı incelemek için süre talep etti.

Mahkeme başkanı, davanın uzun zamandır sürdüğünü belirterek, süre talebini reddetti.

Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, 3 gazeteci hakkında da beraat kararı verdi.