‘Ankara’nın Cesur Bankacısı – Naci Ağbal Türkiye’de parasal disiplini yeniden tesis etmeye çalışıyor” başlıklı bir yazıyı perşembe günü Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi yayımalayan Economist dergisi aynı yazıda Berat Albayrak'la ilgili dikkat çeken bir iddiada bulundu.

Yazıda, ‘son birkaç ayda Türk lirasına yeni bir hayat verdiğini, Merkez Bankası’nın itibarını yükselttiğini ve rezervleri yeniden doldurmaya başladığını’ söylenen Merkez Bankası eski Başkanı Naci Ağbal’ın politikaları ve bu politikaların olası geleceğini ele aldı.

Öte yandan Ağbal, gece saatlerinde Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alındı. Ağbal'ın yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi.

'AĞBAL'IN GÖREVİ SÜRDÜRÜP SÜRDÜRMEYECEĞİ BELİRSİZ'
BBC Türkçe’nin aktardığına göre Economist'te yayımlanan yazıda da şu ifadeler yer alıyordu:

'Ağbal üç yıldan az sürede yüzde 5’e çekmek istediğini söylediği enflasyonu boğmak için para politikasını sıkı tutacağını söylüyor' diyor, ancak Ağbal’ın bu politikayı, hatta görevini sürdürüp sürdüremeyeceği belirsiz.

Ağbal göreve geldiğinde, işine karışmayacağına söz veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ana kadar bu sözünü tuttu. Ancak Merkez Bankası’nın geleceği Cumhurbaşkanının merhametine kalmış durumda.

Türkiye’nin 2023’e dek genel seçime gitmesi gerekmiyor. Ancak olası erken seçim dedikoduları var. Bu dedikodular arttıkça, Ağbal üzerindeki parasal disiplini, ekonomik büyümeyle değiştirme baskısı daha da artacak.

Erdoğan şimdiden son faiz artışlarından rahatsızlığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı iki yıldan kısa süre içinde, Ağbal’ın iki selefini görevden aldı. Üçüncüsünü almakta tereddüt etmeyebilir.

DAMAT ALBAYRAK'IN PLANI
Dergi, aynı derecede ‘kaygı verici’ olarak nitelediği bir ihtimalin de Damat Berat Albayrak’ın geri dönüşü olduğunu söylüyor. 2018’de Maliye Bakanlığı’nda Ağbal’ın selefi olarak göreve gelen ve rakibi Merkez Bankası’nın başına getirildiğinde dargın bir şekilde istifa eden Damat Berat Albayrak’ın, görevi bırakmasının ardından bir kez bile ortalarda görünmediği ifade edilen yazıda, Albayrak için “Geri dönüşünü planlıyor olabilir” deniliyor. Şubat sonunda Erdoğan’ın damadının sicilini ve Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini bu kadar çok kullanmasını savunmasını buna bağlıyor.