ABD Başkanı Joe Biden, bugün yayımladığı mesajda "Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri anıyor" dedi.

Yazılı açıklama yapan Biden, "Her yıl bu günde, Osmanlı dönemi Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyor ve böyle bir zulmün bir daha meydana gelmemesi için kendimizi yeniden adıyoruz." ifadelerini kullandı.

Açıklamada şöyle denildi:

"24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla bir buçuk milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi veya bir imha kampanyasıyla ölüme yürüdü. Meds Yeghern'in (Ermenice "Büyük Suç") kurbanlarını anıyoruz, böylece olanların dehşeti tarihe asla kaybolmasın. Nefretin tüm biçimleriyle yıpratıcı etkisine karşı daima tetikte kalmamız için bunu hatırlıyoruz."

Hayatta kalanların çoğunun ABD dahil dünya çapında yeni evler ve yeni hayatlar bulmaya zorlandığını söyleyen Biden, "Ermeni halkı güç ve dirençle hayatta kaldı ve topluluğu yeniden inşa etti. On yıllar boyunca Ermeni göçmenler ABD'ye sayısız zenginlik kattı" dedi.

Biden, "Bunu suçlamak için değil, olanların asla tekrarlanmamasını sağlamak için yaptıklarını" söylerken bağnazlık ve hoşgörüsüzlüğün gündelik kötülükleriyle lekelenmeyen, insan haklarına saygı duyulan ve tüm insanların haysiyet ve güven içinde hayatlarını sürdürebildikleri bir dünya istediklerini söyledi.

Biden şunları söyledi:

"Gelecekteki zulümlerin dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelmesini önlemek için ortak kararlılığımızı yenileyelim. Ve dünyadaki tüm insanlar için iyileşme ve uzlaşmayı hedefleyelim"

Biden'in sözcüleri bugüne kadar bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçınmıştı.