Bekçilere geniş yetkiler tanıyan kanun teklifinin görüşmeleri İçişleri Komisyonu’nda devam ediyor. İlk 10 maddesi komisyonda kabul edilen kanun teklifiyle ilgili muhalefetin verdiği önergeler kabul edilmedi. Teklifin komisyondaki görüşmelerine bugün devam edilecek.

Muhalefet partileri Bekçi Kanun Teklifi’ne karşı çıktı. 

Artı Gerçek'ten Derya Okatan'ın haberine göre; CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, teklife “Polis ve jandarmaya alternatif yeni bir kolluk gücü oluşturuluyor” diyerek karşı çıktı. Tüzün, Avrupa ülkelerinde 100 bin kişiye düşen polis ve jandarma sayısının 540 olduğunu belirtti.

‘NEREDEYSE 80 KİŞİYE 1 GÜVENLİK PERSONELİ DÜŞÜYOR’
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da Türkiye’de kişi başına düşen kolluk gücü sayısına dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, emniyet, bekçi, köy korucusu ve gönüllü korucuların toplamının 600 bini bulduğunu, yaklaşık 500 bin de özel güvenlik bulunduğunu belirten Aydın, “Toplamda 1 milyon 100 bine yakın bir iç güvenlik ordusu var. Neredeyse 80 kişiye 1 güvenlik personeli düşüyor” dedi.

‘ŞEHİRLERE YENİ MİLİS GÜÇLER Mİ YERLEŞTİRİLECEK?’
Aydın, iktidarın güvenlik politikasına yönelik şu sorularla sözlerini sürdürdü:

 “1 milyon 100 bin kişi bizim iç güvenliğimizi sağlamaya yetmiyor ki Sayın Cumhurbaşkanı bu senenin ikinci gününde, Şehir Güvenliği Sempozyumu’nda aynen şu cümleleri kullanıyor: ‘Artık şehirlerimizin dış güvenliğini surlar ve hendeklerle koruyamayacağımız, içerideki düzeni de sadece kolluk gücüyle sağlayamayacağımız bir yere gelmiş durumdayız. Öyleyse bu yeni duruma karşı yeni yaklaşımlar, yeni fikirler, yeni yöntemler geliştirmemiz gerekiyor.’ Siz de 26 gün sonra bir kanun teklifi getirip, 2’nci maddede olan kolluk gücü oluşturmayla ilgili de bir atıfta bulunuyorsunuz. Bu, izaha muhtaç bir cümle. Peki, nedir bu yeni çözümler? Şehirlere yeni milis güçler mi yerleştirilecek ya da yeni çeteler ya da yeni mafyalara yetkiler mi verilecek? Ya da Cumhurbaşkanının Güvenlik Başdanışmanının yönettiği SADAT üyeleriyle ilgili birtakım gelişmeler mi olacak? Bu sorular ister istemez aklımıza geliyor.”

‘BEKÇİLER HANGİ CEMAATE TESLİM EDİLECEK?’
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, mevcutta 21 bin 318 bekçinin görev yaptığını ve bu yıl 8 bin 242 bekçinin daha atamasının yapılacağını hatırlatarak, “Kaç bekçi alınması hedefleniyor? 30 bin bekçi mi olacak, 40 bin mi, 50 bin mi? Nihayetinde bir silahlı kolluk kuvveti kuruluyor, alternatif bir silahlı güç kuruluyor” dedi.

“Geçmişte emniyeti Fetullahçılara teslim eden iktidarın yarın bekçileri bir başka tarikata, cemaate teslim etmeyeceğinin garantisi yok” diyen Öztunç, AKP’nin bu konuda “sabıkası” olduğunu söyledi.

‘OTORİTER EĞİLİMLERİN UZANTISI’
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Bu teklif ülkemizin huzur ve güvenliğinin ihtiyaçları ekseninde değil, iktidarın faşizme doğru giden otoriter eğilimlerinin bir uzantısı olarak hazırlanmıştır. Bekçilik, yerelde iktidarın elini güçlendirecek bir ayak olarak tasarlanmıştır maalesef” diye konuştu.

‘TRANSLARI, KÜRTLERİ, ROMANLARI BEKÇİLERDEN KİM KORUYACAK?’
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu,“Bekçilerin asayiş ve güvenlik yetkilerinin arttırılması Türkiye’deki antidemokratik teamülün daha da derinlere kök salması ve insan hakları ihlallerinin artması sonucunu doğuracak” dedi. Toplumun farklı kesimlerinden bekçilerle ilgili şiddet ve hak ihlalleri şikâyetleri geldiğini söyleyen Kerestecioğlu, “Özellikle toplumsal dışlanmanın hedefi olan kesimleri, örneğin; mültecileri, transları, Kürtleri, Romanları bekçilerden kim koruyacak?” diye sordu.

‘YENİ BİR İSTİHDAM ALANI’
Kerestecioğlu, “Asıl konuşmamız gereken, polisin yetkilerinin sınırlandırılması, OHAL kalktıktan sonra dahi ısrarla başvurulan antidemokratik uygulamalara son verilmesidir. Ama tersine, cezasızlık kültürünün bu denli yaygın olduğu ülkemizde, binlerce kişiye daha, hem de tümüyle denetimsiz biçimde, polisinkine benzer bir güç kullanma yetkisi verilmesini tartışıyorsunuz. Bekçilik müessesesi yeni bir istihdam alanı olarak, siyasi rant ve kadrolaşma amacıyla kullanılacak, asıl niyet bu” dedi, teklifin tümüyle geri çekilmesini istedi.

54 SAAT SİLAH, 6 SAAT İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ
Milletvekillerinin bekçilerin eğitiminin nasıl olacağı sorusuna yanıt veren İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, sınavların yazılı, fiziki ve mülakat olmak üzere üç aşamalı olduğunu söyledi. İnce’nin verdiği bilgiye göre, yazılı sınavdan 50, fiziki sınavdan 60 ve mülakattan 70 puan almak gerekiyor.

Bekçiler, 41 gün eğitim alıyor. Eğitimler Polis Akademilerinde gerçekleştiriliyor.

İnce, bekçilerin 18 saat temel hukuk, 6 saat demokrasi ve insan hakları, 6 saat devletin idari yapısı, 6 saat sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, 6 saat halkla ilişkiler ve iletişim, 6 saat trafik güvenliği ve ilk yardım bilgisi, 6 saat mesleki yazışma, 18 saat mevzuat, 54 saat silah ve atış bilgisi, 42 saat müdahale yöntem ve teknikleri, 36 saat uygulamalı çarşı ve mahalle bekçiliği dersi, 12 saat yanaşık düzen dersi olmak üzere toplam 216 saatlik eğitimden geçirildiğini söyledi.

10 MADDESİ KABUL EDİLDİ
Komisyon toplantısında muhalefetin verdiği önergeler kabul edilmezken, teklifin ilk 10 maddesi kabul edildi. Teklifin İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerine bugün devam edilecek.