Taksim’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü eylemini takip eden gazetecileri hedef alan polis şiddeti karşısında harekete geçen 14 gazetecilik örgütü 29 Haziran Salı günü İstanbul, Ankara ve İzmir Valilikleri önünde protesto eylemleri düzenleyecek.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler DerneğiDicle Fırat Gazeteciler DerneğiDiplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri DerneğiSamsun Gazeteciler CemiyetiTürkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin ortak çağrısıyla yarın (29 Haziran) 11.30’da Ankara Valiliği önünde, 14.00’da İstanbul Valiliği önünde ve yine 14.00’da İzmir Valiliği önünde protesto eylemleri düzenlenecek.

Gazetecilerin polis şiddetini görüntülemesini engellemeye yönelik tartışmalı İçişleri Bakanlığı genelgesinin ardından gazetecilere yönelik polis şiddeti tırmanışa geçmiş, son olarak Taksim’deki protestoları takip eden AFP Fotomuhabiri Bülent Kılıç’ın görev yapmasını engelleyen polis, yere yatırdığı gazetecinin boynuna diziyle bastırarak ölümle sonuçlanabilecek bir şiddet sergilemişti.

İçişleri Bakanlığı genelgesinin hukuka ayrılıktan davalık olduğunu hatırlatan gazetecilik örgütlerinin ortak çağrısında şöyle denildi:

Bu şiddet uygulamasının amacı basını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz. Bu kabul edilemez anlayışı şiddetle kınıyoruz. Tepkimizi dile getirmek için tüm meslektaşlarımızı üç ilde Valilik önüne kameralarımızı, fotoğraf makinelerimizi, not defterlerimizi bırakarak, şiddeti barışçıl şekilde protesto etmeye çağırıyoruz.