İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, kimlik ve adres verilerinin sızdırıldığına dair iddiayı yalanladı.

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, Twitter hesasabında yaptığı paylaşımda, yaklaşık 2 ay önce kendisine ulaşan bir hacker grubunun bu konuyla ilgili özel bilgileri paylaştıklarını söyledi. Haskoloğlu, hacker grubunun E-Devlet ve devlete ait sitelerden verilerin çalındığını söylediklerini öne sürdü.

ERDOĞAN'IN DA VERİLERİ SIZIDIRILDI
Bu kişilerin verileri sızdırmaya devam ettiklerine dair kendisine bilgi verdiklerini ifade eden Haskoloğlu, aralarında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da dahil olduğu bazı devlet yetkililerinin bilgilerinin ve kimlik kartlarının kendisiyle paylaşıldığını ileri sürdü.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, söz konusu iddiaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

İddiaların yalanlandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"12.04.2022 tarihinde bazı sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda 'e-devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerin var olduğu' ifadeleri nedeniyle açıklama yapılması gerekliliği hasıl olmuştur.

Emniyet Teşkilatımız Siber ve İstihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir.

Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS'in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM'nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zaafiyetin olmadığı tespit edilmiştir.

Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır.

Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden asılsız haberleri yapan/yayan kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır."