Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'de de görülmeye başlanan yeni tip koronavirüsle (Covid-19) ilgili ortak açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Koca, okulların tatil olması konusunun bugün gündeme alınmadığını, daha sonra gündeme gelebileceğini söyledi.

Koca'nın açıklamasından satır başları:

Dün gece saatlerinde ilk kez bir vakanın olduğunu açıkladık. Bu vakayı açıklarken devletimiz hiçbir konuda tereddüt etmemiştir. Hastalığın yaygınlaşmasını önleyecek şey şeffaf, temiz bilgidir. Bizim doğruyu bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiyi yaygınlaştırma sorumluluğunuz olduğuna inaniyorum. Sorun küresel, mücadelemiz ulusal. 

Yeni koronavirüs ve diğer virüslere karşı antibiyotikler etkili değildir. Avrupa ile ilgili kaygılarımız doğrulandı. Risk ciddidir. Ne dünya ne Avrupa'nın geri kalanıyla ilişkileri tümden kesmek mümkün değildir. 

Bir veya birkaç vaka salgın değildir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Yapmanız gereken, hayatımızı tedbirler doğrultusunda yeni bir düzene sokmaktır. Koronavirüs, tedbirlerimizden daha güçlü değildir.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy:

15 Nisan turizm açısından hassas bir tarih. Mümkünse turizm talebinin nisan sonuna ertelenmesi daha mantıklı geliyor. Geçen seneye kıyaslandığında, daha az turistin gelmesini sağlamak çok daha sağlıklı bir çözüm olacağına karar verdik. Dün sektör temsilcileriyle bir toplantı yaptım. Maliye ve Hazine Bakanımızla da bir toplantı yaptım. Bir hafta içinde sektörel desteklerle ilgili açıklama yapacağız. Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili, bakanlığımıza bağlı organizasyonları nisan sonuna ertelemek… Yarın netleştireceğiz.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan:

Ticaret Bakanlığı olarak, son dönemdeki arz talep dengesinde maskede fiyat artışı oldu ve ihracatta da artış oldu. Önceliğimiz halkın bunlara piyasa fiyatlarıyla ulaşması. Sağlık Bakanlığı ile ortak görüşümüz bu. 40 milyon dolarlık ihracat oldu bugüne değin. Bu konuda ihracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığı'nın emrine verdik. Öncelikle iç piyasada bir doyumun olmasını istiyoruz. Bu konuda 2 bin 193 firmayı denetim altına aldık.

Nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarları ertlemeye karar verdik. Resmi olarak açıklayacağız.

Daha önce maske-eldiven fiyatlarına artış uygulanlara yaptırım uygulamıştık. Şimdi buna gıdayı da ekledik.