Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin ardından bakanların kendilerini saraya karşı sorumlu hissettikleri değerlendiriliyor. Bakanların sorumlu oldukları alanlara veya yürüttükleri faaliyetlere ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gelen soruları yanıtlama oranı gittikçe azalıyor. Milletvekilleri, sorularına bakanlardan yanıt alamayınca CİMER'e başvurmaya başladı. Sözcü Ankara Temsilcisi gazeteci Saygı Öztürk konuyu köşesine taşıdı.

Öztürk'ün yazısından ilgili bölümler şöyle:

Soru önergeleri, milletvekillerinin “olmazsa olmazı”dır. Kendilerine ulaşan bilgi ya da belgelerin doğru olup olmadığını da, önemli iddiaları da soru önergeleriyle gündeme taşıyorlar. Ancak, günümüzde bakanlar milletvekillerinin sorularını ya hiç cevaplandırmıyor ya da sözde “cevaplamış” oluyorlar.

Bakanlardan umudunu kesen ya da sorularına doğru dürüst cevap alamayan milletvekilleri  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a da sorular yöneltiyor. Bakanın cevap vermediği sorulara Oktay cevap veriyor. Bazen de vatandaş gibi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuruyorlar. Oradan da olumlu ya da olumsuz cevap geliyor.

TBMM Başkanlığı’na sunulan, başkanlığın da cevaplandırmaları için ilgili bakanlığa gönderdiği soru önergelerinden ancak üçte birine cevap verildiği ortaya çıktı.