Erdoğan, son günlerde yaptığı ziyaret, görüşme ve katıldığı açılış törenlerini anlatarak başladığı konuşmasında "Ülkemizi savunma sanayinde en üst lige çıkarmakta kararlıyız. Akıncı sayesinde bu teknolojiyi üretebilen üç ülkeden biri haline geldik. Ay-Yıldız projesiyle ordumuz tek çatı altından yönetilecek" dedi.

Yargıtay'ın yeni binasında yapılan dualı adli yıl açılışına da değinen Erdoğan, "Yargımızın artık kendisinden beklenen bağımsız ve tarafsız duruşunu her geçen yıl güçlendirdiğini görüyoruz" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Görüldüğü gibi milletimiz için gece gündüz çalışıyor, projeleri, yatırımları, icraatları adım adım hayata geçiriyoruz. Rabbim bu millet için çalışan herkesten razı olsun diyorum. İnşallah 2023 hedeflerimize ulaşarak bu gayretleri taçlandıracak, ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkartacağız.

- Kabine toplantımızda salgından güvenliğe, afetlerden yeni turizm sezonuna gündemimizdeki hususları etraflıca istişare ettik, değerlendirdik.

- Salgınla mücadelenin sürdüğü bir dönemde üst üste afetlerin yol açtığı can ve mal kayıplarının da acısını hissettik. Tarihimizin en büyük orman yangınlarında, ağaçların yanı sıra çok sayıda yerleşim yeri tahrip oldu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle yad ediyorum. Zararların telafisi, kullanılamaz hale gelen ve ve tarımsal yapıların inşası başladı. Amacımız bir yıla kadar yeniden inşa edilecek yapıları bitirip hak sahiplerine teslim etmektir.

- Kastamonu, Sinop ve Bartın'da çok ciddi can kayıplarına ve yıkımlara yol açan sel felaketinin izlerini silme çabaları sürüyor. Hayatını kaybeden 82 vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Halen kayıp olan 15 vatandaşımızı arama çalışmaları devam ediyor.

- Kastamonu ve Sinop'taki durum, eşi benzeri görülmemiş, böyle bir afeti manzarayı yaşadık.

- Avrupa ülkelerinde yaşanan sel felaketlerinin ardından aylarca kaldırılamayan atıkları birkaç hafta içinde temizledik. Altyapıyı bir haftaya kalmadan ayağa kaldırdık. Vatandaşlarımızın çoğunun eski haline dönebileceğine inanmadığı sokakları, caddeler, tekrar yaşanır hale getirdik.

- İçişleri Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, afet bölgesine adeta kamp kurmuştur.

- Tamamlanan tespitlere göre bu üç ilde vatandaşlarımızın 509 milyon liralık zararı ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar 287 milyon ödenek aktarılmıştır. Son afetler için düzenlenen yardım kampanyasında toplanan miktar da 345 milyon lirayı bulmuştur. Selde ürünü, mahsülü veya araç-gereci zarar gören çiftçilerimizin tamamı 3 bin 800 civarındadır. Bu felaketin izlerini silmekte kararlıyız.

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği hızlı, etkin, yapıcı yönetimin avantajları afet dönemlerinde çok daha iyi görülmüştür. Hasar tespitleri süratle yapılarak hemen proje ve inşa safhalarına geçilmiştir. Hatta sokak hayvanlarına kadar felaket bölgesindeki tüm canlıların ihtiyaçları düşünülmüş, gereken mekanizmalar kurulmuştur. 

- Son dönemde yaşanan afetlere geçmişe göre daha etkin ve hızlı müdahalede bulunmayı elimizdeki plana borçluyuz. Özel sektör dahil tüm kurumlarımızı ve vatandaşlarımızı AFAD'ın yönergelerine göre afet planlarını gözden geçirmeye, eksiklerini tamamlamaya davet ediyorum.

- Ayrıca zorlu bir dönemde Türkiye salgının ekonomik etkilerine karşı son derece başarılı oldu. Orta vadeli planımızı da dün duyurduk.

- Döviz rezervlerimiz de 27 Ağustos itibarıyla 118 milyar doları aşmış durumda.

- İhracatımız rekor kırmaya devam ediyor. Ağustos itibarıyla 207 milyar doları aştı.

- Salgın nedeniyle ülkemizde de zayıflayan turizm sektörü hızlı bir toparlanma sürecine girdi.

- Cari işlemler açığımız yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, 7,6 milyar dolar azalarak 13,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu yılın ilk yarısında sağlanan istihdam artışı 1,5 milyonu aştı. İnşallah enflasyon meselesinin de üstesinden geleceğiz.