Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Milli Uzay Ajansı’ hakkında konuştu. Varank, ”Bir turistik seyahat olmayacak. Ülkeler vatandaşımı uzaya gönderdim diyebilir. Biz böyle bir anlayışla yaklaşmıyoruz. Bu bilimsel bir çalışma olacak” dedi.

Bakan Varank, Türkçe isim arayışı konusunda da, “Türkiye’nin önüne koyacağımız rol modelinin de Türkçe isimli olması gerekir. Türkiye’yi uzayda bir üst lige taşımak amacındayız” ifadelerini kullandı.

'UZAY EKONOMİSİ…'
Uzay alanındaki hedefleri anlatan Bakan Varank, “Türkiye Uzay Ajansı iddialı ama uzay alanında kabiliyetler kazandıracak, mevcut durumun üstüne çıkaracak, uzay ekonomisi noktasında önemli bir noktaya getirecek program hazırladı” dedi.

“Türkiye’de faaliyetler var roket çalışmaları Roketsan’da, Tübitak’ın çalışmaları var… İşte bunların hepsini bir araya toplamak amacımız” diyen Varank şöyle devam etti:

‘ÜLKELERLE ANLAŞMA İMZALADIK'

Uluslararası işbirliklerini gerektiriyor. Uluslararası Uzay İstasyonu var. Her ülkenin kabiliyetleri birbiriyle alakalı değil. Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla yabancı ülkelerden geri dönüşler aldık. 3 ülkeyle anlaşmaları imzaladık. Pakistan ve Azerbaycan’la imzalar atılmak üzere. ABD, Rusya, Japonya, Hindistan, Çin bu ülkelerle ve bu ülkelerdeki şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor.