İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) binasında gerçekleştirilen AFAD, İl Özel İdare ve İl Özel İdare Şirketleri Toplu İş Sözleşmesi İmza Törenine katıldı. Törende, Bakan Soylu’nun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de yer aldı.

Törende yapığı konuşmada, İl Özel İdare ve AFAD çalışanlarının ortaya koyduğu emeğin büyüklüğünden bahseden Bakan Soylu, “Hem İl Özel İdarelerine, hem AFAD çalışanlarımıza hem de İl Özel İdare Şirketleri, karda varlar, yağmurda varlar, çamurda varlar, yolda varlar, suda varlar. Her meselede; afette, selde, çığda, her noktada bu arkadaşlarımız var. Bazılarında hep birlikte varlar. Birbirlerine omuz vererek varlar. Vardiya değişerek varlar. Birbirlerine moral vererek varlar. Öf demeden hem devletimizin yüzünü ak eden, hem kurumların yüzünü ak eden, hem de milletimizin büyük merhamet ve iyilik medeniyetinin bütün anlayışını ortaya koyan bir çabanın içerisindeler” ifadelerini kullandı.

'PARLAYAN YILDIZ TÜRKİYE'
Konuşmasında "Türkiye’nin hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini" söyleyen Bakan Soylu, “Çalışanlarımızın huzurlu olması, işten çıkarken o anlayışla çıkmaları bizim açımızdan fevkalade önemlidir. Hem işi yapacaklar, hem güler yüzlü olacaklar, hem de işin hakkını verecekler. Bunun için çok teşekkür de ediyoruz. İnanıyorum ki bundan sonra çok daha iyi olacaktır. Ülkemiz büyüyor. Devletimiz ve milletimiz zenginleşiyor. Daha da zenginleşecek. Daha güçlü bir noktaya ulaşacağız ve inşallah 2023’de, 2053’de, 2071’de gerek kendi coğrafyasında, gerek dünyada bir parlayan yıldız Türkiye olarak yarınlara taşıyacağız” şeklinde konuştu.

'MESELE SADECE PARANIZIN OLMASI DA DEĞİL'
Afetle mücadele konusunda Türkiye’nin çağ atladığına değinen Bakan Soylu, “Afet olmadan geçen her gün bizim için hazırlık fırsatıdır. Bu fırsatın yarın elimizde olamayabileceği de aşikardır. Türkiye özellikle afet yönetiminde, afet başkanlığı eliyle ortaya koyduğu yeni yapılanmayla açık şekilde ifade etmem gerekir ki çağ atlamıştır. Yapılan sadece bir kurum oluşturmak, depolara malzeme yığıp afet bölgesine yollamak değildir. Mesele sadece paranızın ve iş makinelerinizin olması da değildir. Özellikle 1999’dan sonra başarılan afet konusunu modern bir yönetim anlayışıyla, modern bir kurumla devletin tüm imkanlarını etkili şekilde koordine ederek, bilimsel gerçeklere ve gelişmiş dünyanın ulaştığı bir kapasiteyle öncesi ve sonrası ile yönetebilmektir” değerlendirmesinde bulundu.

'HER İLİN KENDİNE AİT ÇEŞİTLİ RİSKLERİ VAR'
Şehirlerin kendilerine özel afet planlarını hazırladıklarını ifade eden Soylu, “Her ilin kendine ait çeşitli riskleri var. Bütün bunlarla ilgili geçen yıl bir milat yaptık ve biz bu işi iki yılda bitireceğiz dedik. İlk önce pilot 6 il seçtik. Üniversitelerimizden şehrin tüm paydaşlarına kadar bir araya gelindi. Valiliğin koordinasyonunda, üniversitelerin moderatörlüğünde tüm illerde ‘İl Risk Azaltma Planı’ yapılıyor. Bu yıl şu an için toplam biten sayısı 18. Bu yılın içerisinde 81 ilimizi de tamamlamış olacağız” dedi.