Çeşitli özel sağlık kuruluşlarının fahiş fiyata test yaptıklarına dair tartışmalar sürerken, Sağlık Bakanlığı'ndan '250 Türk lirasından fazla alan cezalandırılacak' uyarısı yapıldı. 

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz ve Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı ve Covid-19 testini 500 TL gibi bir fiyata yaptıklarını belirtmişlerdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu iddiaları yalanlaması üzerine Saymaz ve Altaylı fişleri gösterebileceklerini söylemişlerdi.

''VATANDAŞ NASIL TEST OLACAK?''

Saymaz, sosyal medya hesabından ''Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bilsin isterim...''  dediği paylaşımında ''İstanbul’da özel bir hastanede COVİD 19 testi için 550 TL ödedim'' demişti. 

''Vatandaş nasıl test olacak?'' diyen Saymaz'ın o paylaşımı:

Fatih Altaylı da Habertürk'teki köşesinde Bakan Koca'nın bu iddialarını yalanladığını ama elinde belgesi olduğunu belirtmişti. 

''Sayın Bakan Fahrettin Koca’ya söyleyeyim'' diyerek şu ifadelerini kullanmıştı:

''Geçen hafta Formula 1’deki görevim nedeniyle İstanbul’daki bir özel hastanede Kovid-19 için PCR testi yaptırdım.
Ödemesini de bizzat yaptım.
Tam 500 TL.
Yani muhalefete inanmıyorsa ben kendisine kredi kartı ekstremi gösterebilirim."

Bakanlık'tan Covid-19 RT-PCR test ücretlerine ilişkin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile valiliklere yazı gönderildi. Belirtilen ücretin üzerinde ücret talep eden kurumlara yaptırım uygulanacağı bildirildi. 

Covid-19 kapsamında kişilerin istekleri üzerine yapılacak olan testler için düzenleme yapıldığı hatırlatılan yazıda, katma değer vergisi (KDV) ve S908116 kodlu Covid-19 izolasyonu işlem bedeli dahil olmak üzere S908115 kodlu Covid-19 (SARS-CoV-2) Reverse Transkriptaz PCR test bedelinin 250 Türk lirası olarak belirlendiği kaydedildi.

Yazıda, Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesinde belirlenen fiyatlar üzerinden test ücretinin geçerli olduğu ve RT- PCR testi için bu ücret dışında herhangi bir bedel talep edilemeyeceği ve ilave ücret alınamayacağı vurgulandı.