Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'lebalep' tanımlaması ve dip dibe görüntülerle kamuoyunda tepki çeken AKP kongrelerine ilişkin konuştu.

Koca, konuyu gündemde tutmanın kimseye faydası olmadığını söyleyerek "Kapalı ortamlarda bulaştığını biliyoruz, kalabalık ortamlarda virüsü bulaştırabiliyoruz, yakın temasta virüsün bulaştığını biliyoruz, bu bilgilendirmede bir değişiklik söz konusu değil. Dolayısıyla herkesin bu mücadelede üzerine düşen sorumluluğun gereğini yapması gerektiği kanaatindeyim. Kongre görüntülerinden bir ayrıcalık çıkarma hikayesini oluşturmanın doğru olmadığı kanaatindeyim" ifadelerine yer verdi.

Koca, mutasyonlu virüs oranının Türkiye'de yüzde 75'e ulaştığını ifade ederek, "Şu an mutasyonun Türkiye’deki oranı yüzde 75'lere ulaştı. Kimi illerimizde yüzde 55 oranında ama yüzde 95 olan illerimiz de var. Türkiye’nin bütün illerinde mutasyon var. Ortalama yüzde 75. Ağırlıklı İngiliz mutantı söz konusu ve var olan virüsün yerine artık İngiliz mutantı almaya başladı, bu varyantın en önemli özelliği bulaştırıcılığının çok yüksek olması" dedi.

Bakan Koca; kafe, bar, meyhane, lokanta gibi işletmeler kapalı olacağı Ramazan'a ilişkin teravih namazlarının yasaklanmayacağını söyledi. Koca, "Teravih namazları yasak olmayacak ama özellikle bu noktada hassasiyet gösterilerek tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek. Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın da bu konuyla ilgili zaten açıklamaları olacak ama toplu organizasyonlar iftar ve sahur gibi dün Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı şekliyle yasaklandı." ifadelerine yer verdi.