Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

Koca koronavirüs salgınıyla ilgili ABD ve Avrupa'daki yeni bildirilen ölüm ve vaka sayılarından örnekler vererek Türkiye'nin salgını gerileterek kontrol altına aldığını savundu.

Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

- Önlemler hastalığın Türkiye'ye geç girmesini ve ciddi zaman kazanmamızı sağladı.

- Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktı.

- Filyasyonun bugüne dek gösterilen başarıdaki rolü büyüktür.

- Hiçbir testi tesadüfen yapmadık. Yaygın tarama testleri yapmak yerine şüphelilere odaklandık.

- Filyasyon ekibi sayımız 5 bin 849'dur.

- Doğrudan virüse etkili bir ilaç geliştirilmiş değildir ancak adı geçen ilaçlar tedaviyi kolaylaştırmaktadır. 

- Biz hidroksil klorokin tedavisine daha Amerikan İlaç Kurumu hastalığın tedavisinde kullanımına onay vermeden önce başladık.

- Yoğun bakım hastalarımızı artık erken aşamada erken entübe etmiyoruz

- Yüksek akımlı oksijen uygulaması ölüm oranlarını düşüren bir sebep olmuştur.

- Vefat oranlarımız ise yüzde 10'a, entübe ise yüzde 14'e geriledi.

- Türkiye'de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2,58'dir. Ülkemiz Avrupa ülkeleri içinde en düşük vefat oranına sahiptir. Dünyada 80. sırada yer almaktadır. Bu Türk tıbbını başarısıdır.

- Hekimlerimiz ve hemşirelerimiz bu başarıyı kişi başına düşen hekim ve hemşire sayısının az olmasına rağmen elde etmiştir.

- Koronavirüsle mücadelede başarıyı 3 faktör sağladı. Biri tedbirlere uyan sizsiniz. İkincisi filyasyon yöntemi. Üçüncü faktör ise tedaviye olabildiğince erken başlamamız ilaç tedavisinde farklı yöntemlerini uygulamamızdır.

- 11 Mart'tan bugüne geldiğimiz nokta kesin başarı değildir. Başarı tedbirleri artık terk edeceğimiz bir başarı değildir.

- Elbette hayat da normale yaklaşarak devam edecektir.

- (Normalleşme konuşuldu mu?) Biz bütün bakanlıklarla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağı ile ilgili Bilim Kurulu'ndan görüşler alıyoruz. Bu ay boyunca birtakım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme yapılacağıyla ilgili hazırlıklar tamamlanınca kamuoyuna açıklanır.

- 65 yaş üstü büyüklerimizi hiç olmazsa birkaç saat gezmelerini dolaşmalarını, araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi, serbestlik sözkonusu olabilir mi diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net bir öneri olmadı. 

- (İsveç'ten getirilen Emrullah Gülüşken) Benim hiçbir akrabalığım yok. Ankara Şehir Hastanesinde tedavi ediliyor, 2 gün yoğun bakımda kaldı. Bu hastanın getirilmesindeki en büyük sebep ciddi bir solunum sıkıntısı olmamasına rağmen altta yatan bir kalp rahatsızlığının olduğunun söylenmiş olmasıydı. Ciddi bir sorun olmadığını anlıyoruz. Baba ve 3 çocuğu getirildi. Büyük kızında, 10 yaşında olanda da pozitif. 7 yaşındaki çocukta yapılan testte negatif çıktı. Solunum sıkıntısı olmayan ve takibi yapılan hastadır. Biz daece İsveç'ten getirmedik, dün Rusya'dan da getirdik bir hastayı. Yine 1 hafta 10 gün önce Fransa'da solunum cihazından çıkarılmak istenen bir hastayı getirdik. Bu hasta da bir siyasi partimizin başkanı tarafından aracı konularak getirilen bir hastaydı. Devlet tarafından ücreti karşılanarak vatandaştan hiçbir para alınmayan hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.

- (Test yapma kriterleri değişmeli tartışması. Evlerde test yapılacak mı?) Herhalde 83 miyona test yapılmasını söylemiyorsunuz. Bu konu Bilim Kurulu'nda da gündeme geldi. TÜİK'le bununla ilgili örneklem yöntemiyle bir çalışma başlatıldı. Toplumdaki yaygınlık ve taşıyıcılık konusunda alınması gereken önlemler duyurulur.

- (İstanbul'da ek tedbir olacak mı? İl il vaka sayıları açıklanacak mı?) İstanbul ile ilgili özel bir tedbirimiz yok uygulananlar dışında. Vakamızın yüzde 60'ı İstanbul'da. 

- İstanbul'da ilave bir tedbiri şu anda önermiyoruz.

- (Kaç kişiye test yapıldı?) Açıklanan test sayısı test yapılan kişi sayısıdır.

- İşyerlerinde test yapılmasını biz planlıyoruz. Hatta Gebze'de bu anlamda kuruldu. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Birçok sektörde test yapılabilirliğini sağlayarak normalleşmeye geçmek istiyoruz.

- Enfekte sağlık çalışanı sayısı 7 bin 428. Yani 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı içinde 7 bin 428. Vakalarımız için yüzde 6 buçuğa yakın.