Toplumsal Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Bedava aşıya ödeme yapıldı' açıklamasını değerlendirdi. Koca, Kılıçdaroğlu'nun iddiaları ile ilgili olarak "Bu dönemde dünyanın aşı savaşı yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Ve ülkeler arası ticari sır kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz" dedi.

Muhalefetin eleştirilerine yanıt olarak "Israrla aracı var mıydı, yok muydu? Biz devlet olarak Sinovac firmasıyla görüşmeler yaptık. Bu firmanın 10 yıldan fazla süredir tek distribütörü var. Bu firmanın Türkiye'deki ayrıca yetkilisi. Hem tek distribütörü hem tek yetkilisi. Dolayısıyla biz bütün görüşmeyi Sinovac firmasıyla yaptık" diyen Bakan Koca, "Hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar 1 kuruş ilave verilmemiştir" diye konuştu.

Dün partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Çin'den gelen 1 milyon doz ücretsiz aşının Keymen şirketi tarafından Devlet Malzeme Ofisi'ne her bir dozu 12 dolardan fatura edilip edilmediğini sormuştu.

Bakan Koca şu ifadeleri kullandı:

Dün bahsettiğim, 'Yarın açıklayacağım' dediğim, ülkemize bedelsiz aşı geldiğiyle ilgili bir konuda açıklamaya yapacağımı söylemiştim. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir açıklaması olmuştu. 

Özellikle bu dönemde dünyada aşı savaşının yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz ve ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ülkeler arasında bunun ilişkileri etkileyebileceğini ve ücret ve benzeri noktalarda bunun ticari sır olarak kalmasını sözleşmeye de konduğunu ve bu nedenle de fiyatı özellikle söylememiştim ama şunu ifade etmiştim: Biz aşıyı dünyadaki bütün ülkelerin aldığı fiyattan en ucuza alan ülkeyiz. Bu iddiamın halen arkasındayım. Bu, ülkeler arası karşılıklı sözleşmeyle de ticari sır olarak korunması gereken bir durumdu.