Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun'da gerçekleştirdiği toplantıların ardından koronavirüs ile mücadelede gelinen son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Koca Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 68 olduğunu belirtti.

Samsun Şehir Hastanesi'nin ihalesinin yapıldığını açıklayan Koca, temelinin yakında atılacağını kaydetti.

ABD Büyükelçisi Satterfield'in açıklamaları sorulan Bakan Koca "Sayın büyükelçinin açıklamasını talihsiz buluyorum" dedi. İlaç ve tıbbi cihaz şirketlerine ödeme planı çıkarılmasıyla ilgili görüşmelerin başladığını söyleyen Koca "Böyle bir dönemde sayın büyükelçinin böyle bir açıklamada bulunması son derece talihsiz olmuştur. Sömürge dönemi uygulamalarını hatırlatıyor" dedi. 

Koca ayrıca "Şu anda ilave, daha sert tedbirler almak konusunda bir yaklaşımımız olmadığını söyleyebilirim" dedi.

Koca'nın açıklamaları şöyle:

Bildiğiniz gibi son haftalarda virüs yayılım gösterdi. Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Buna bağlı olarak ağır hasta sayımızda artış var.

Sağlık altyapımızı güçlü tutmamız yönünde asıl uyarıcı olan hasta sayısıdır.

Salgın alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevleniyor. Korona sebebiyle tedavi gören insan sayısı 6,5 milyona, hayatını kaybeden insan sayısı 1 milyona yaklaşmıştır.

DSÖ ülkeleri daha etkin mücadeleye davet etmektedir. Bilim Kurulumuzun bu aylarla ilgili uyarılarını sizlerle birçok kez paylaştım. Korona karşı aldığımız tedbirleri uygularsak gribe karşı da korunmuş oluruz.

Grip bildiğiniz gibi ateş, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Koronanın da belirtileri aynıdır. Hasta şüphelisi bu sebeple artacaktır.

Karşımızda şimdi iki virüs var. Bunları yenecek 3 savunmamız bulunuyor. Maske, mesafe ve temizlik. Bulaşıcı hiçbir hastalığı hafife almayın, söz konusu korona ise asla hafife almayın. Virüs sizden güç yetiremeyebilir ama sizden bulaşan virüs o insanı bir nefese muhtaç eder.

TOPLUM SAĞLIK ÇALIŞANINA ZARAR VERENİ DIŞLAR

Yaşadığımız ve tekrarlanan şiddet olaylarıyla ilgili, şiddet karşısındakine zarar verir ama failini ruhen küçültür. İnancıma göre bu toplum sağlık çalışanına zarar vereni dışlar.

Tünelin ucunu göründüğünü bilerek sıkı tedbirle salgından çıkalım. Çok değil az yolumuz kaldı. Bizlerin de görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığımıza inanın.

Günlük test sayımız 110 binin üzerinde, bu test sayısı bazı ülkelerin haftalık test sayısıdır. 

Gün boyunca Samsun, amasya, Çorum, Ordu ve Sinop'un hastalıkta geldiği noktayı gözden geçirdik. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi, son bir haftada vaka sayısında yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Son bir haftada vaka sayılarında Amasya'da yüzde 40, Ordu'da yüzde 30 ; Çorum'da, Sinop'ta ve Tokat'ta yine yüzde 50 düşüş görüyoruz.

6 ilimizde yeni aldığımız kararlarla mevcut imkanlarımızı takviye etmiş durumdayız.

Doluluk oranlarımız şöyle:

Samsun'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40.

Amasya'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 40, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 64. Mevcutlara ilave olarak 36 yoğun bakım ekliyoruz.

Çorum'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 47, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 41. Çorum'a 27 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

Ordu'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 38, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 69, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40. 76 doğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

Sinop'ta erişkin yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 59. Yoğun bakım ilavemiz 19 yatak.

Tokat'ta erişkin yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 36. 18 yeni yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

Aynı oranları Türkiye geneli için ise erişkin yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33. Yani bu anlamda bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim.