Bayramlaşma programı kapsamında Bolu’ya gelen Kirişci, Vali Ahmet Ümit’i ziyaret ederek Ramazan Bayramı’nı tebrik etti. Çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra AKP İl Başkanlığı’na geçen Kirişci, partililerle bayramlaştı.

Kirişci, daha sonra beraberindeki heyetle 30 Nisan’da 3 ev, ahır, samanlık ve ardiyenin kül olduğu yangında 19 küçükbaş hayvanın da telef olduğu Mudurnu ilçesindeki Sürmeli köyünü ziyaret etti.

Burada köy sakinleriyle bayramlaşan Kirişci, evleri yanan vatandaşlara “geçmiş olsun” dileğinde bulundu. Ailelerin taleplerini dinleyen Kirişci, gerekli çalışmaların yapılması için yetkililere talimat verdi.

Kirişci, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, yangında can kaybı yaşanmamasının en büyük tesellileri olduğunu belirterek, “Bunların hepsi bir şekilde telafi edilecek, yerine konulacak. Konutlar konusunda devlet olarak yardımcı olacağız. Diğer taraftan 19 küçükbaş hayvan konusunda da yine yardımcı olacağız” dedi.

Çiftçilerin yangın, sel, dolu gibi afetlerde mağdur olmaması adına 2005 yılında hayata geçirilen Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) geçen yıl 2.8 milyar lira zarar ödemesi yapıldığını vurgulayan Kirişci, çiftçilerin bu konuya dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

BİZDE ÜRETİLEN BİR ŞEY DEĞİL

Kirişci, çiftçilerin akaryakıt ve gübre fiyatlarının yüksekliği konusundaki şikayetlerine de değinerek, “Akaryakıt bizde üretilen bir şey değil, bunu ithal ediyoruz malum. Gübre ki azotlu gübreler doğalgazdan elde edilen, bizim temel girdilerimiz. Doğalgaz da bizde yok. İnşallah 2023’te Karadeniz’deki doğalgazımızda buna da başlayacağız. O zaman Samsun ve Karadeniz bölgesinde 1-2 yerde kuracağımız tesislerle kendi gübremizi de artık üretiyor olacağız” diye konuştu.

Tarımsal desteklerle ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bilgi de veren Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

İnşallah önümüzdeki günlerde bunu kamuoyumuzla paylaşacağız. O da hem desteklerimizde sadeleştirmeye gideceğiz hem de temel girdiler, yani mazot, gübre, tohum ve ilaç konusunda üreticimizin gün evvelinden elini kolaylaştıracak, onun bunları dert etmemesini sağlayacak yeni uygulama başlatacağız. 2023 ürünlerini inşallah bu yeni sistem sayesinde çiftçiler olarak sadece biz üreteceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki hükümetimiz, devletimiz bunları destekliyor olacak.