Son on yılda ciddi bir ormanlık alan kaybının yaşandığı Balıkesir Ayvalık'ta yangınlar, yapılaşma girişimleri ve koruma derecesini düşüren yasal düzenlemeler kol kola gidiyor. Son yangında kül olan Badavut'un koruma derecesi 2018'de düşürülmüş, geçen yıl yakın bir bölgede yangın düzeneği bulunmuş, Ekim 2019'da da günü birlik tesis kurma planları gündeme gelmişti...

Dün gece Balıkesir’in Ege sahilindeki Ayvalık ilçesinde çıkan orman yangınında 80 hektar ormanlık alan yok oldu.

Ayvalık Küçükköy Mahallesi, Badavut ve Şeytan Sofrası mevkilerinde başlayan yangın hızla ilerledi. Yangının gece çıkması ve kuvvetli rüzgâr, söndürme çalışmalarını güçleştirirken Hakkıbey Yarımadası’nda Şeytan Sofrası’nın alt kesimi, Badavut, bölgede bulunan MİT kampının tamamı, Sarımsaklı Plajı’nın ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın bir bölümü de dahil olmak üzere 80 hektar alan yandı.

KAZA MI, KASIT MI?
Sendika'nın derlediği habere göre, sabah 6’ya doğru kontrol altına alınan yangının çıkış nedeni henüz netleşmiş değil. Balıkesir Valiliği’nin “İlk tespitlere göre yangının ormana yakın noktada aşırı rüzgârın etkisiyle elektrik hatlarındaki kopma nedeniyle çıktığı yönünde bilgiler elde edilmiştir” şeklindeki açıklaması ise şüpheleri gidermeye yetmiyor.

Turistik potansiyeli yüksek olan bölge, sık sık yeni imar projeleri ve yangınlarla gündeme geliyor. Daha önce de yangınların yaşandığı Hakkıbey Yarımadası’nda geniş bir alanın son 10 yılda ormansızlaştığı uydu görüntülerinden kolaylıkla anlaşılıyor.


- Pembe ile işaretli alanlar Hakkıbey Yarımadası’nda son 10 yılda ormansızlaşan bölgeleri gösteriyor.

Ayrıca geçtiğimiz yıl yine Tabiat Parkı sınırları içindeki Patriça Koyu’nda gazete kâğıdı, kuru ot ve büyüteç ile hazırlanmış yangın düzeneğinin bulunduğunu belirten ilçe sakinleri, yangının kasıtlı çıkarılmış olabileceği yönünde kuvvetli şüpheler dile getiriyor.

KORUMA DERECESİNE DARBE
Bu bölge Tabiat Parkı olmasına rağmen içerisinde şahıs arazileri var. Sık sık turistik tesis projeleri gündeme geliyor ve bölgenin imara açılması için sit derecesi üzerinde oynanıyor. Yıllarca “1. Derece Sit Alanı” olarak korunan Badavut Plajı’nın koruma derecesi 2018 yılında düşürülerek bölgenin statüsü “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak değiştirilmişti. Belediye yetkilileri ve bölge halkı bu adımın bölgeyi imara açmaya yönelik bir gelişme olduğunu belirterek tepki göstermiş, Ekim 2019’da da Badavut’ta günü birlik tesislerin kurulmasının planlandığı açığa çıkmıştı.

'BİR KARIŞINI BİLE RANTÇILARA VERMEYİZ'
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, yangının ilk belirlemelere göre elektrik nakil hatlarındaki bir arızadan kaynaklanmış olabileceğini ancak kesin çıkış nedeninin belirlenmesinin takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Ergin “Yangında yitirdiğimiz tüm canlılar ve ağaçlar için içimiz kan ağlasa da asli görevimiziz Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı korumak ve bu alanın bir karışını bile aç gözlü rantçılara teslim etmemek olduğu bilinciyle herkese teşekkür ederim” dedi.