İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Sözcü yazarı Uğur Dündar'a erken seçim tartışmalarına ilişkin konuştu. Çıray erken seçimi mümkün görmediğini, çünkü muhalefetin oylarının yüzde 55'te sabitlenmiş olduğunu belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen hafta yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devamını da mümkün kılacak bazı reformların yapılması ve acilen çıkarılması gerektiğini” söyledi. Onun sözleri “Bir erken seçim plânlandığı” şeklinde yorumlandı. Uğur Dündar'ın bu konuda ne düşündüğünü sorduğu Çıray, "Sayın Dündar, sizinle yaptığımız mülakatlarda sürekli vurguladığımız bir gerçek var. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanı'nda vücut bulan AKP iktidarları tarafından daimi bir seçim-referandum sarmalıyla yönetildi. Bu seçim-referandum süreçlerinde Sayın Bahçeli hep öncü oldu. Sonuçta bu sarmal, muhalif yorumcular dahil herkeste bir alışkanlık yaptı. Bayram değil seyran değil denecek durumlarda dahi seçim beklenmeye başlandı" yanıtı verdi.

Aytun Çıray şöyle devam etti:

Yeni rejimin 16 Nisan Anayasası'na bakalım. Ona göre Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimleri -halk dilinde birbirinden ayrılamaz durumlar için yaygın biçimde söylenen şekliyle- “Katolik Nikahı” ile birbirine bağlanmış durumda. Matematik olarak Meclis'te ne Cumhur İttifakı'nın, ne de muhalefetin tamamının erken seçim kararı çıkarma ihtimali yok. O halde tek çare; Türkiye'yi Sayın Erdoğan'ın seçime götürmesi. Ancak bu durumda hakkı olan 3 seneyi kullanmamış olacak. Zorda olan ekonomi, başarısız Covid -19 süreç yönetimi, hem de muhalefetin oylarının yüzde 55'te sabitlenmiş olması, erken seçimi halen imkânsız kılıyor.