Toplumsal Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dün son zamanlarda epey tartışılan mülakatlarla ilgili "Mülakat kanunda var. Bu bakanlığın tercihi değil. Mülakatla KPSS sonuçları yüzde 97 örtüşüyor, yani sınavda düşük alıp mülakatta geçenler gibi bir durum yok" açıklaması yapmıştı.

Özer, mülakatları savunmaya çalışırken skandal ifadelere imza atmış; kekemelerle ilgili ayrımcı ifadelerde bulunduğu gibi kekemelere mülakatlarda ve işe alımlarda zorluk çıkarıldığını itiraf etmişti.

Bakan açıklamasının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullanmıştı:

Bazen çeşitli sebeplerden kaynaklanan farklılıklar olabiliyor. Bakın, öğretmenlik özel nitelikler gerektiren bir meslek. Size John Nash örneği vereyim. Çok büyük bir dehaydı ama iyi bir öğretmen olabilir miydi? Yani bazen donanımlı, bilgili de olsanız anlatma kabiliyeti gibi temel bir alanda eksikseniz nasıl öğretmenlik yapacaksınız? Ya da kekeme iseniz mesela… Örnek veriyorum, somut bir olay üzerine konuşmuyorum. Öğretmenlikte işin pedagojik, psikolojik boyutu da var, bunu unutmayalım.

Kekemelerden Bakan'ın itiraflarına ve ayrımcı ifadelerine tepki yağdı.

Kekemeler Derneği'nden yapılan açıklamada, "Mülakatta değerlendirilmesi gereken durum, kişinin bilgi birikimi ve iletişim becerisidir" denildi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

Kekeleyen bir bireyin iletişimi de en az akıcı konuşan kişiler kadar iyi olabilir. Bir kişi yıllarca okul okuyup, KPSS'yi kazanıp mülakata geldiğinde 'kekemeliğin var, atanamazsın' diye elemek ne hukukidir ne vicdanidir. Engelli bireyleri dışlayıcı değil, kapsayıcı kararlar alınmalıdır. Doğru soru 'kekemeyseniz nasıl öğretmenlik yapacaksınız?' değil, 'kekemeliği olan bireylerin öğretmenlik yapabilmesini kolaylaştırabilecek ne gibi önlemler alabiliriz?' olmalıdır. Sayın Bakanın sözleri uğradığımız ayrımcılığın bir itirafıdır. Bunu kabul eden bir siyasi erk olarak kendisini sorunlarımızı çözmek için bizi dinlemeye ve hali hazırda MEB bünyesinde hakkıyla ögretmenlik yapan yüzlerce kekeleyen bireyle tanışmaya davet ediyoruz.

Kekeme sanatçı Hüseyin Turan'sa Twitter paylaşımında 'Öğretmenlik belgem bile var,nasıl ders anlattığımı kanıtlarım isteyene' ifadesini kullandı.

hüseyin turan kekeme öğretmen

Öğretmen adayları ve kekemeler, #ıspatlaMEB etiketi altında Bakan'ın 'ayrımcı' açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Sağlıkçı olduğunu ve kekemeleği olduğunu söyleyen bir Twitter kullancısı, şu ifadeleri kullandı:

MEB bakanının açıklaması tam fiyasko. İnsan heyecanlanır eder her şey iki dakika değil.Bakın bir sağlıkçıyım ama hak denen bir şey var.Bende kekeme idim hatta hala bazen takılıyorum.Ama hem alanımda yılın ödülü aldım hemde 10K fazla kişiye ilk yardım eğitimi verdim. #ıspatlaMEB

MEB kekeme