Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu ve hükümlülerin kapalı görüşlerinin, idare tarafından dinlenmesine ilişkin ‘hak ihlali’ kararı aldı. Yüksek Mahkeme, verdiği bir diğer kararla, Erdoğan'ın evinin yakınında açtığı pankart gerekçe gösterilerek tutuklanan Sultan Kaya'ya 67 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM, farklı cezaevlerinde bulunan bir grup tutuklu ve hükümlünün çeşitli tarihlerde yaptığı bireysel başvuru sonucunda, cezaevlerinde kapalı görüşlerin dinlenmesi ve kaydedilmesini Anayasa’ya aykırı buldu.

‘SON ÇARE’ OLMALI
AYM'nin 2 Mart'ta aldığı ve Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre, farklı cezaevlerinden bir grup tutuklu ve hükümlünün; cezaevlerinde kapalı görüşün dinlenmesi ile kayda alınmasına yönelik bireysel başvuruları değerlendirdi. Yüksek Mahkeme kararında, kapalı görüşmelerde yapılan konuşmaların dinlenmesi ve kaydedilmesinin koşullarını kanunilik ilkesini karşılayacak şekilde belirleyen bir kanunun mevzuatta yer almadığı tespitinde bulundu.

AYM, söz konusu görüşmelerin kayıt altına alınmasının ‘son çare’ olarak başvurulabilecek bir tedbir olduğunu kaydetti. Yüksek Mahkeme, başvurucuların iddialarını haklı bularak, haberleşme hürriyeti ile özel hayata ve aile hayatına saygı haklarının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için ilgili mahkemelerde yeniden yargılama yapılmasına ve başvurucuların her birine 13 bin 500 TL manevi tazminatın ayrı ayrı ödenmesine hükmetti.

67 BİN TL TAZMİNAT
AYM, DHKP/C'ye üyelik suçlamasıyla tutuklu bulunan iki kişiye pankart açıp destek verdiği gerekçesiyle tutuklanan Sultan Kaya'nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 15 Mart tarihli kararın gerekçesini açıklayan AYM, soruşturma makamlarının, başvurucunun tutuklama için gerekli olan suçu işlediğine dair somut olguları ortaya koyamadığına işaret etti. Yüksek Mahkeme, Sultan Kaya'ya 67 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kaya, H.B.Y isimli kişi ile birlikte İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı konutunun yakınlarındaki bir metro durağının çıkışında pankart açıp ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklu bulunan ve adil yargılama talebiyle ölüm orucundaki E.T. ile A.Ü. isimli kişilerle ilgili olarak slogan atmış ve gözaltına alınmıştı. Silahlı terör örgütüne üye olma ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlarından tutuklanan Kaya'nın karara itirazı da tahliye talebi de ilgili mahkemelerce reddedilmişti. Dava süreci sonunda da sanık hakkında beraat kararı çıkmış ve adli tedbir kararı kaldırılmıştı.