Anayasa Mahkemesi (AYM), Enis Berberoğlu davasında oybirliğiyle ihlal kararı verdi.

AYM, Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunu bugün karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Berberoğlu'nun "Anayasa Mahkemesi ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının ihlal edildiği" iddiasını yeniden yerinde bularak bir kez daha oybirliğiyle 'ihlal' kararı aldı.

NE OLMUŞTU?
Enis Berberoğlu, MİT tırları görüntülerini gazetevi Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle 13 Şubat 2018'de "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cezaevindeyken 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili seçilen Berberoğlu, Yargıtay’ın milletvekilliği sona erinceye kadar infazın durdurulması kararı üzerine tahliye edildi. Yargıtay, 5 yıl 10 aylık hapis cezasını da onadı.

Berberoğlu’nun milletvekilliği 4 Haziran 2020'de düşürülürken, ertesi gün gözaltına alınarak yeniden cezaevine gönderildi, aynı gün coronavirus tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıktı. Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülmesinden 4 ay sonra Berberoğlu hakkında ihlal kararı verdi.

Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM kararına direndi. Anayasa Mahkemesinin kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi. Bir üst mahkemeye yapılan itiraz da reddedildi.