Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile cami yapılan Ayasofya'da 24 Temmuz'da namaz başlayacak. Ancak ikon ve fresk gibi tarihi eserlerle bezeli Ayasofya'da nasıl bir operasyon yapılacağı belirsizliğini koruyor. Bu belirsizlik aynı zamanda eserlerin sağlığının riske atılacağı yorumlarının da yapılmasına neden oluyor.

Diyanet, Ayasofya'da namaz konusunda 'resimler kapatılırsa sakınca yoktur' dedi. Bunun üzerine Ayasofya'daki eserlerin lazer ışıklarla kapatılacağı iddiası gündeme geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Habertürk'ten Kübra Par'a yaptığı açıklamada resim ve fresklerin kapatılması için lazer kullanılacağı ya da ışıkla karartılacağı iddiasını yalanladı.

'LAZERLE KAPATILACAK' DENİLMİŞTİ
Turizm Bakanı Ersoy'un 'gündemimizde hiç olmadı' demesine rağmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile konulan Abdülkadir Selvi, Ayasofya'daki resimlerin ışıkla kapatılacağı izlenimi edindiğini aktardı.

Selvi, "Fresklerin kapatılması için perde ya da ışık sistemi üzerinde duruluyordu. Perde çekilmesi düşünülmüyor. Daha çok müze ve sinema sektöründe kullanılan ışık sisteminin üzerinde duruluyor. Edindiğim izlenim sistem belirlenmiş. Tek iş, sistemin kurulumuna kalmış. Sistemi Türk mühendisleri kuracak. Namaz sırasında fresklerin üzeri ışıkla kapatılıp, üzerine yine ışık sistemiyle ayet gelecek. Kur’an-ı Kerim’den bir ayet namaz sırasında ışıkla fresklerin üzerine yansıtılacak" diye yazdı.