Erdoğan tarafından cami yapılan Ayasofya, haftalardır ülkenin gündemini en çok meşgul eden konu olmaya devam ediyor. Tartışmaların yeniden alevlendiği ilk günden bu yana tarikat ve cemaatlerin Ayasofya'ya dair açıklamaları ve hamleleri dikkat çekerken, atanan imam ve müezzinlerin bu yapılarla iltisakları da geçmişte Diyanet İşleri Başkanlığına tepki gösteren cemaatlerin yeni profilini gözler önüne seriyor.

HalkTv'den Ali Isıyel'in haberine göre, atamalarda Nakşibendi Tarikatı'nın ağırlığı göze çarpıyor. İmamların 2'sinin İsmailağa Cemaati bağlantısı dikkat çekerken, müezzinler arasında da Erenköy Cemaati ve Safa Vakfı'na yakınlığıyla bilinen isimler bulunuyor.

TARTIŞMA İLK GÜN BAŞLADI
Danıştayın aldığı kararla ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya’nın statüsü değişti ve cami olarak ibadete açıldı. 24 Kasım 1934 tarihli, Atatürk imzasıyla ve Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilecek Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanan Ayasofya, 10 Temmuz 2020’de ibadete açılarak Diyanet İşleri Başkanlığına bağlandı. Bunun üzerine Ayasofya’nın cami statüsü üzerinden tartışmalar da başladı.

SOSYAL MEDYADA ŞENOCAK KAMPANYASI
İlahiyatçı İhsan Şenocak’ın destekçileri, sosyal medyada “İhsan Şenocak Ayasofya camiine imam olarak atansın” kampanyası başlattı. Diyanetin kadınlara yönelik saldırgan sözleri sonrası görevine son verdiği ilahiyatçı, sosyal medya hesabından “Ayasofya’nın cami olarak açılması, onu kapatarak İslamiyetin müzelik olduğunu ilan eden zihniyetin devrinin kapandığının, Allah’ın nizamının ise zaman ve mekan üstü olduğunun ilanıdır” paylaşımını yaptı.

'CÜBBELİ AHMET'İN BİR BAŞKA VERSİYONU'
Uzun zamandır cemaatlere ve tarikatlara karşı görüşleriyle tanınan ve AKP’de de eğitim veren ilahiyatçı yazar Sait Çamlıca, Şenocak yanlılarının başlattığı kampanyaya Twitter üzerinden tepki gösterdi. Çamlıca, “Çapsız şovmenlere değil Ayasofya’da Samsun’da bile görev verilmez! İhsan Şenocak denilen şahıs Cübbeli Ahmed’in kısa sakallı ve takım elbiseli halidir… Bu zihniyetin Türkiye’ye de İslam coğrafyasına da bir faydası olmadı olmaz… Allah şerlerinden muhafaza etsin… vesselam… İhsan Şenocak (İsmailağa) kafasını İslam Alimi sanmak ilme hakarettir…” paylaşımında bulundu.

İSMAİLAĞACILAR ÖN PLANA ÇIKTI
Birçok cemaat ve tarikat, vakıfları üzerinden Ayasofya'yla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu süreçte İsmailağacılar, Nurcular ve Menzilciler ön plana çıktı.

Nakşibendi tarikatına bağlı Menzil Cemaati’ne ait olan Semerkand Vakfı, Twitter hesabından Danıştay kararının açıklanmasından hemen sonra “Ayasofya Camii ibadete açılmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han vakfiyesinin ve İstanbul’un fetih alametinin fiilen asli hüviyetine dönmesi bütün İslam Alemi’ne hayırlı olsun” paylaşımında bulundu.

İSMAİLAĞA'DAN DİKKAT ÇEKEN MESAJ
İhsan Şenocak’ın da takipçisi olduğu İsmailağa Cemaati, sosyal medyadan Ayasofya görüntüleriyle Fetih Suresi’nin okunduğu bir video paylaştı. Videoda sureyi okuyanın ise İsmailağa Camii Müezzini Abdülmecid Altaş’tı.

Cemaat, Danıştay kararının açıklanmasından sonra çok sayıda Ayasofya paylaşımı yapmasıyla da dikkat çekmişti.

'AYASOFYA'DA GÜÇ SAHİBİ OLMAK İSTİYORLAR'
Çamlıca, devletin FETÖ’den sonra cemaatler konusunda bir refleks geliştirdiğini ileri sürdü. Bu gibi tarikatlara ve cemaatlere izin verilmeyeceğini düşündüğünü söyleyen Çamlıca, “Bu cemaatler Ayasofya gibi yüzlerce yıllık bir yapıda tabii ki güç sahibi olmak isterler” diye konuştu.

İMAM VE MÜEZZİN SAYISI ARTIRILDI
iyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’da 2 imam ve 4 müezzinin görev alacağını duyurması üzerine, cemaatler ve tarikatlar sahneye çıkarak “Ayasofya imamının” kendilerinden olması için kavgaya tutuştu. Dün ise Erbaş, Ayasofya'ya 3 imam ve 5 müezzinin atandığını duyurdu. İmam olarak Mehmet Boynukalın, Ferruh Muştuer, Bünyamin Topcuoğlu atanırken; müezzin olarak ise Mehmet Hadi Duran, İbrahim Çoban, Şükrü Asıleren, Alpcan Çelik, Rıdvan Akbaş atandı.

Atamaların açıklanmasının üzerinden henüz 10 dakika geçmişti ki Nur Cemaati'nin Yazıcılar koluna bağlı Hayrat Vakfı Twitter üzerinden dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.