Ankara'nın eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dosyasıyla ilgili olarak Avrupa Konseyi'ne gönderdiği "3 Kasım'da tahliye edilebileceğini, bu gerçekleşmezse 3 Ocak 2023'e kadar cezasını çekeceği" görüşünün ardından Demirtaş'ın avukatlarından açıklama geldi.

Avukatlar, açıklamada hükümetin Avrupa Konseyi'ne gönderdiği eylem planını, "Demirtaş'a verilen cezanın infazının, sanki AİHM Büyük Daire kararı yokmuşçasına devam etmesi halinde nasıl tahliye edileceğine ilişkin, eylem planı görünümlü bir bilgi notu" olarak değerlendirdi.

Avukatlar, AİHM ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, hükümete, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması ve hakkındaki mahkumiyet kararının kaldırılması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Hükümetin bu çağrıya uymadığını söyleyen avukatlar açıklamasında, "Eylem planı adı altında gönderdiği metin ile bu karara uymama tutumuna kılıf bulmaya çalışmış, Bakanlar Komitesince kaldırılması talep edilen 4 yıl 8 aylık cezanın infazı ile ilgili şartlı tahliye ve cezanın biteceği tarihleri bildirmiştir. Dolayısıyla Hükümetin “eylem planı”, Bakanlar Komitesinin konuya ilişkin “bireysel ve genel önlemler” çağrısını karşılamamaktadır" dedi.

Öte yandan, Demirtaş'ın söz konusu dosya kapsamında şartlı tahliye edilse bile, fiilen cezaevinden çıkamayacağını söyleyen avukatlar, "Kobani Davası olarak bilinen ve Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde süren davadaki suçlamalar üzerine 20 Eylül 2019 tarihinde ikinci kez tutuklanmıştır. Hakkındaki bu haksız tutuklama kararı halen devam etmektedir. Bilindiği gibi AİHM Büyük Dairesi, bu tutukluluğun derhal kaldırılması gerektiğini karar altına almıştı" açıklamasında bulundu.