Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında Türkiye'de birinci dalganın ikinci pikinin yaşandığını söylerken, "Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul'da, Trakya'da ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef artış var. Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara, İstanbul'u 2 kat oranında geçmiş durumda" dedi.

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Koca, kontrollü sosyal hayatın başlamasının ardından tedbirlere uyulmadığını ve salgının yayılmaya devam ettiğini belirtirken, "Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde, çarşı pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz" ifadesini kullandı.

Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

- Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz.

- Salgın artarak devam ediyor.

- Sağlık kuruluşlarımızda 29 bin 865 sağlık çalışanı virüse yakalandı.

- Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı yitirdik.

- Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz.

- Ülke genelinde durum kontrol altında.

- Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da bir artış var.

- Son dönemde en fazla artışın olduğu illerin başında Ankara geliyor.

- Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa hala yüksek riskli illerimiz arasında.

- Önümüzde mevsimsel gribal enfeksiyonların artacağı bir dönem var.

- Yeni tedbirlerimiz alındı.

AĞIR HASTA SAYISI YENİDEN BİNİN ÜSTÜNDE
Koca açıklaması sırasında bugünkü koronavirüs tablosunu açıkladı. Buna göre son 24 saatte Türkiye'de Covid-19 nedeniyle 45 kişi yaşamını yitirdi, yeni vaka sayısı 1596 olarak tespit edildi. Ağır hasta sayısı ise binin üstüne çıkarak 1017 oldu.

Bugünkü tablo önceki uygulamanın aksine Koca'nın kişisel Twitter hesabından paylaşılmadı. Tablonun henüz Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde de yayımlanmadığı görüldü. Koca Toplum Bilimleri Kurulu'nun tavsiyesi doğrultusunda bu adımı attıklarını açıkladı:

- Web sayfamız daha fazla bilgi ile güncellendi. Bundan sonra günlük veri paylaşımı o kanalla yapılmış olacak.

- Ankara'da vaka sayısı İstanbul'un iki katı.

- Bilim Kurulu tavsiye ediyor, karar alma anlamında kurulmuş bir kurul olmadığını ama bu anlamda tavsiyelerin uygulanmasında da bir hassasiyet gösterildiğini söylemek istiyorum.

- (Ankara'da kapatılan hastaneler açılacak mı?) Bizim zaten Ankara'da kapatılan hastaneleri açmak gibi bir eğilimimiz vardı. Bu hastanelerin özellikle yoğun bakımlarını açmak gibi bir çaba içerisindeyiz. Bunları gündeme aldığımız söylemek istiyorum.

- İlk dönem maçların seyircisiz oynanmasını tavsiye ettik.

- Döner sermayenin kaldırılması sözkonusu değil. Biz performansı daha etkin kılmak için bir çalışma yapıyoruz.

- (Eğitim) Şu anda kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı şeklinde bir yaklaşımımız var. Birinci sınıfların alışması için 2-5 şeklinde olur. 8 ve 12'lerle ilgili ne zaman başlayacağı konusu haftaya gündem yapılır.

- (Erdoğan'ın Giresun'daki mitinginde maske-mesafeye uyulmaması) Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda hassasiyet gösterdiğini biliyoruz. Bizim vatandaş olarak maskesiz sokakta olmamamız ve temizlik ve mesafeye özen göstermemiz gerektiğinin bir kez daha altını çiziyorum.