Umut Taştan

Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara, kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı sıkıntılar, gelecek kaygısı ve ailesinin baskıları nedeniyle bıraktığı intihar videosunun ardından yaşamına son vermişti.

İntiharının ardından ailesi, gerici tarikat/cemaatler ve AKP destekçileri Kara’yı ve onun durumundaki öğrencilere sahip çıkan yurttaşları hedef aldı.

AİLESİ ARKADAŞLARINI SUÇLADI
Kara’nın babası Mehmet Kara, gerici yeni Akit gazetesine yaptığı açıklamada 25 yıldır cemaatin içerisinde yer aldığını belirtmiş ve oğlunun ölümüne cemaatin değil çevresindeki ateistlerin neden olduğunu söylemişti.

Annesi Hatice Kara ise yaptığı yazılı açıklamada eşinin açıklamalarına benzer ifadeler kullanarak, cemaati değil oğlunun arkadaşlarını suçlamış ve ‘’Lise döneminde tanıştığı ve sonraki süreçte de görüşmelerinin devam ettiği bir kısım arkadaşları, oğlumu dinsizliğe sürüklemiş ve inandığı değerleri sorgulatmaya başlatmıştır’’ ifadelerine yer vermişti.

Enes Kara’nın cemaat ve aile baskısıyla intihara sürüklenmesinin ardından Ateizm Derneği, iki yıldır sürdürdükleri psikolojik destek programını bir kez daha paylaşarak, Kara ve onun durumunda olan gençlerin yanlarında olduklarını vurguladı.

ENES, NE İLK NE DE SON KURBAN
Psikolojik destek programının detaylarını ve Enes’in intihara sürüklenmesini Toplumsal’a değerlendiren Ateizm Derneği Psikolojik Destek Ekibi üyesi İrem Yaydırgan, Enes durumunda olan binlerce gencin olduğunu belirtti.

Taciz, yolsuzluk, nepotizm, hırsızlık ve hukuksuzluk haberleriyle karşımıza çıkan tarikat/cemaat yurtları geçtiğimiz günlerde bir cana daha mâl olduğunu belirten Yaydırgan ‘’Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara, ardında bir intihar videosu bırakarak canına kıydı. Videoda Enes, yurtta yaşadıklarından dolayı ‘yaşama sevincini ve umudunu kaybettiğini’ dile getiriyor.’’ ifadelerine yer verdi.

Enes Kara’nın yaşamına son vermesinin ilk ve son olmadığını vurgulayan Yaydırgan şu ifadeleri kullandı:

Bu trajik hadise, Enes Kara özelinde ülkede büyük bir yankı bulmuş olsa da, Ateizm Derneği olarak Enes’in ne ilk ne de son kurban olduğunun uzun zamandır bilincindeydik. Üye ve gönüllülerimizin bireysel deneyimlerinin yanında pek çok farklı kesimden çığlık da yıllar içinde tarafımıza ulaşmıştı.

'ARTIK YALNIZ DEĞİLİZ'
Psikolojik destek programının da bu nedenle ortaya çıktığını ve iki yıl içerisinde 13 yurttaşa destek sunduklarını belirten Yaydırgan ‘’Bundan iki yıl önce tüm bu örnekleri masaya yatırdık ve konuyla ilgili toplumsal sorumluluğumuz gereği yapabileceklerimizi düşündük. Psikolojik danışmanlık destek programı da bu vesileyle ortaya çıktı’’ dedi ve şu ifadelere yer verdi:

İki yıl içinde toplam 13 vakaya psikolojik destek sunulmuş olan bu programda halihazırda 5 uzman psikoterapist/psikolojik danışman gönüllü olarak hizmet veriyor. Verilen bu hizmet, sağlıklı insan tanımı içinde yer alan, “fiziksel ve mental olarak stabil, bütün olma” kavramına binaen, bu desteğe ulaşmakta güçlük geçen inançsız bireylere, psikolojik destek konusunda ilk basamak olma amacı taşıyor. Görüşmeler, online olarak yapılıyor ve en fazla 3 seans sürüyor. Bu hizmet; bir sağlık hizmeti değil, danışmanlık hizmetidir. Ağır patolojik, uzun süreli destek gerektiren veya psikiyatri servisi ile ortak çalışmanın gerekli olduğu durumlarda ancak bir yol gösterici olarak çalışabilir. Danışmanlık hizmetinin uygun biçimde sağlanabilmesi için, içinde bulunulan olgunun ortadan kalkmış olması gerekmektedir.

Enes Kara gibi tarikat/cemaat baskısı altındaki gençlerin yalnız olmadığını, verdikleri yaşam mücadelesinde kendilerine destek olacaklarını belirten Yaydırgan, şu şekilde devam etti:

Tüm süreçler mesleki etik gereği gizliliğe dayanmaktadır ve derneğe psikolojik destek almak için başvuran bireylerin verdiği bilgilerin tamamı gizli tutulmaktadır. Bizlere ulaşmak için www.ateizmdernegi.org.tr/psikolojik-rehberlik-programi/ adresindeki formun doldurulması yeterlidir. Formun bize ulaşmasının ardından en kısa sürede alanında uzman psikoterapistlerimizden biri ilgili bireye ulaşmaktadır.

Ateizm Derneği olarak toplumsal sorumluluklarımızı unutmuyor ve Enes Kara gibi trajik deneyimlere sahip genç yoldaşlarımıza ulaşmak ve zorlu hayat mücadelelerinde elimizden gelen desteği onlara sunabilmek amacıyla çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Her zaman daha yüksek sesle söylediğimiz gibi, Artık yalnız değiliz!