Diyanet'in resmiyet kazandırdığı bir Osmanlı kurumu olan Reisül-Kurra vekili Mustafa Demirkan, 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da katılımıyla Ayasofya’da düzenlenen bir törende Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret etmişti.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre konuya ilişkin sessizliğini koruyan Diyanet İşleri Başkanlığı, Demirkan hakkında disiplin sürecinin işletilip işletilmediğine ilişkin bir başvuruya yaklaşık üç ay sonra verdiği yanıtta, “Demirkan’ın 6 Ocak 2019’da yaş haddinden emekli olduğunu, kurumla bağı kalmadığını ve yapılacak işlem olmadığını” belirtti.

DİYANET, DEMİRKAN İÇİN 'BAĞI KALMADI' DEMİŞTİ
Diyanet, Osmanlı’dan itibaren var olan Reisül-Kurra makamına, yayımladığı “Reisül-Kurra’lık Yönergesi” ile resmiyet kazandırmıştı. Diyanet’in “bağı kalmadı’’ dediği Demirkan’ın halen Diyanet İşleri Başkanlığı sorumluluğundaki Reisül-Kurra vekili olduğu öğrenildi.

'BUNLARDAN DAHA ZALİM VE KAFİR KİM OLABİLİR?'
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Meclis Başkanı Şentop’un katılımıyla 28 Mayıs’ta Ayasofya’da gerçekleştirilen “İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi Hafızları İcazet Töreni”nde, Reisül-Kurra vekili Mustafa Demirkan, Ayasofya’nın müzeye çevrilmesini anımsatarak, Atatürk’ü hedef almıştı. Demirkan, “Ayasofya gibi mabetler, mabet olarak kalması için inşa edildi. Öyle bir zaman geldi ki bir asır gibi bir zaman içinde ezan ve namaz yasaklandı ve müze haline çevrildi. Bunlardan daha zalim ve kâfir kim olabilir? Yarabbi bir daha bu zihniyetin bu ümmetin başına gelmesini mukadder buyurma” ifadelerini kullanmıştı.

Tepki çeken ifadelerin ardından Demirkan hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunulmuştu.

DEMİRKIRAN HALEN DAHA REİSÜL-KURRA VEKİLİ OLARAK GÖREV YAPIYOR
Reisül-Kurralığın oluşumu, nitelikleri, seçimi, görevleri ve diğer hususları ilişkin usul ve esasları belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Reisül-Kurralık Yönergesi, Diyanet’in 24 Aralık 2020 tarih ve 911290 sayılı onayı ile yürürlüğe girdi. Yönergeye göre, Türkiye’deki bütün hafız ve kurra hafızların başı olan Reisül-Kurra, Diyanet’e bağlı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı kararı ve Diyanet İşleri Başkanı onayı ile seçiliyor. İstanbul’daki Haseki Reisül-Kurra Abdurrahman Gürses Kıraat İhtisas Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde bir mekan tahsis edilen Reisül-Kurralık makamı için yine müdürlüğe bağlı bir sekreterya görev yapıyor. Ayrıca, Reisül-Kurra’ya yardımcı olmak üzerine yine Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı’nca oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenen 3 yardımcı bulunuyor. Makamın giderleri ise söz konusu müdürlüğün resmi bütçesinden karşılanıyor. Edinilen bilgiye göre, Demirkan, halen Reisül-Kurra vekili olarak görevini sürdürüyor.