CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yöneltmiş olduğu, ‘elektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedelinin namuslu vatandaşlara alınmaması ve TRT katkı payının elektrik faturalarından çıkarılmasına yönelik bir çalışma olup olmadığına ilişkin’ sorularına Bakan Dönmez’den yanıt geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kayıp kaçak bedellerinin namuslu vatandaşa ceza olarak ödettirilmesinden vazgeçilecek midir? TRT katkı payının elektrik faturalarından çıkarılmasına yönelik bir düzenleme sağlanacak mıdır? En azından, şişen faturalar için bu yönde bir düzenleme var mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Bakan Fatih Dönmez verdiği yanıtta şu bilgileri kaydetti:
“Kayıp kaçak bedelleri ve kayıp maliyetlerinin dağıtım tarifesinde yer alması hususları 6446 sayılı Kanuna dayanmakta olup Anayasa Mahkemesi kararları ile uygulamanın kanuniliği sabittir. Kayıp maliyetlerinin tarifelerde belirli ölçüde yer alması tüm gelişmiş piyasalarda görülmektedir. Tarifelerde kayıp maliyetlerini aynen değil hedefler ölçüsünde dikkate alınmakta, düşürülmesi teşvik edilmektedir. Kayıp-kaçak oranlarında özelleştirmelerin tamamlandığı 2013 yılından sonra ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Bunun yanında kayıpları düşürecek AR-GE projeleri desteklenmektedir, kayıpları izlemek üzere ciddi teknoloji ve uzaktan sayaç okuma bütçeleri öngörülmüştür.

TRT katkı payı konusunda ise; Elektrik faturalarında yer alan TRT payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu'nda yer alan hükümler doğrultusunda tahsil edilmektedir.”

Bakan Dönmez’in, “Elektrik faturalarında yer alan fon, pay ve vergiler konusunda Bakanlığımızın herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır” şeklindeki açıklamasına tepki gösteren CHP Milletvekili Gürer, “Bakanın fatura fon, pay ve vergiler konusunda yetkisi yokmuş! İktidar Bakanı olan ve Enerji sektörünün başında bulunan bir yetkili olarak durumdan doğrudan sorumlu olmadığı söylenebilir mi? Atanmış Bakanların verdiği yanıtlar bizi şaşırtmaya devam ediyor” dedi.