Toplumsal Haber Merkezi

KPSS ile binlerce öğretmen alımı yapılırken, mezun olan engelli öğretmen sayısı gittikçe artmasına rağmen Engelli KPSS (E-KPSS) ile öğretmen alımları gittikçe azalmaktadır. Kamuda %3 oranında engelli çalıştırılmasının zorunlu olduğu kanunla sabitken, devlet kendi koyduğu bu kuralı uygulamıyor ve hukuksuz bir uygulamaya göz yumuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nda engelli kontenjanının doldurulmasına yönelik yeterli atama yapılmıyor. Bu nedenle bugün 2511 engelli öğretmen işsiz, ailesinin eline bakıyor ve sosyal yardımlara muhtaç durumda.

Atama Bekleyen Engelli Öğretmenler Platformu, konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. “Bizler, eğitimdeki fırsat eşitsizliğine, fiziki ve sosyal şartların zorluğuna rağmen eğitimimizi tamamladık” diyen engelli öğretmen adayları, “Kendi ayaklarımız üzerinde durmak, aile kurmak, mesleğimizi icra etmek, Türkiyemize faydalı ve üretken bireyler olmak istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

“2014-2023 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesinin eylem kararlarında 'engellilerin istihdama katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması'nın amaçlandığı yazmaktadır” denilen açıklamada, “Aynı şekilde Resmi Gazetede 30 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planında “engellilerin istihdamının önündeki engellerin kaldırılması için bir yıl içinde engellilerin mesleklerine uygun kamu görevlerinde istihdamının teşvik edileceği” de ifade edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

'ÇALIŞMA HAKKI BİR İNSAN HAKKIDIR'
Açıklama şöyle devam etti:

Çalışma hakkı, bir insan hakkıdır. Bizler bugün, Devletimizin, Anayasa ile teminat altına almış olduğu çalışma hakkımızı talep etmek için buradayız. Biz de herkes gibi topluma tam, eşit ve etkin katılmak istiyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, "kim demiş engelli öğretmen olamaz diye, olur olur bal gibi olur, hem de çok iyi öğretmen olur" dediğini hepimiz biliyoruz.

Atama bekleyen 2511 engelli öğretmen adayları olarak; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'a, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan'a, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık’a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin'e ve tüm milletvekillerimize sesleniyoruz:

Anayasal hak olan çalışma hakkımızı, yasa ile tanımlanan %3’lük kontenjan hakkımızı ve yasal güvence altına alınan kamuda istihdam hakkımızı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ile taahhüt edildiğini hatırlatarak; Milli Eğitim Bakanlığı'nın Haziran ayı içinde EKPSS ile öğretmen alımı yapmasını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın %3’lük engelli kontenjanını doldurmasını, KPSS puanı ile öğretmen alımlarında eş zamanlı olarak EKPSS puanı ile de engelli öğretmen alımının yapılmasını ve bir an önce atama tercih kılavuzunu yayınlamasını talep ediyoruz.