AKP'nin “Asrın projesi” diye sunduğu ve “Su sıkıntısı çeken KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı” belirtilen ‘KKTC Su Temin Projesi’ndeki hasarın faturası şimdilik 34 milyon TL olarak açıklandı.

Açılışının üzerinden henüz beş yıl geçmeden milyonlarca liralık hasarın ortaya çıktığı proje, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kalyon İnşaat’ın içerisinde yer aldığı bir konsorsiyuma yaptırıldı.

Kamu İhale Kurumu’nun açıkladığı bilgilere göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) “KKTC deniz geçişi isale hattının onarımına yönelik boru temini” için 28 Şubat tarihinde ihale düzenledi. 26 Haziran tarihinde açıklanan ihale sonucuna göre de Fırat Plastik Kauçuk Şirketi, tek başına katıldığı ihaleyi 34 milyon 850 bin TL teklif vererek aldı. Milyonlarca liralık ihaleye ilişkin, “Boruların üretimi flanş başlıklarının kaynak işleri de dahil olmak üzere işe başlanmasını müteakip 120 gün içerisinde tamamlanmış olacaktır” denildi. Milyonlarca liralık ihale Kamu İhale Kanunu’nun 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı.

BORULAR DENİZ YÜZEYİNE ÇIKTI
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; toplam maliyeti 1 milyar 600 milyon TL’yi bulan projede hasarın meydana geldiği kısım AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kalyon İnşaat’ın da içerisinde yer aldığı bir iş ortaklığı tarafından milyonlarca liraya yapıldı. Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su taşıması öngörülen projenin açılışı 17 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Mersin’deki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Davutoğlu, “Dünya çapında bir eser” olarak tanımladığı proje için, “Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli” dedi. Ancak Sigur Ros Sdn Bhd- Kalyon- Kutay İnşaat iş ortaklığı tarafından 630 milyon TL’ye, Mersin ile Kuzey Kıbrıs arasında Akdeniz’in 250 metre derinliğine döşenen borular Ocak ayında patladı. Anamur sahilinin beş mil açığında patlayan su boruları deniz yüzeyine çıktı.