Toplumsal Haber Merkezi

Rawest Araştırma, AKP'nin kayyum belediyeciliği ile sürdürdüğü Diyarbakır, Mardin, Urfa, ve Van'da 20 ilçe ve 100 mahallede bin 497 kişiyle yüz yüze yaptığı araştırmaları kamuoyu ile paylaştı.

Rapor üç bölümden oluşuyor. Bunlar bölge gündemi, siyasi partilere ilişkin katımcıların değerlendirmeleri ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görevine ilişkin değerlendirmeler ve cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin muhtemel senaryolar ve adayları içeriyor. 

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediyelerin kayyumla yönetilmesi sonucu yurttaşlar o günden bu yana bu durumdan oldukça rahatsız. Bölgenin en önemli sorunlarından biri Türkiye genelinde olduğu gibi ekonomi.

Katılımcılar, AKP politikasının yaratmış olduğu diğer sorunları ise bölgedeki ana dil, adalet, ayrımcılık ve eğitimsizlik gibi sorunlar olarak dile getiriyor.

AKP SEÇMENİNİ KAYBEDİYOR
Bölge katılımcılarının üçte ikisi ekonomik kriz ve işsizliğe dikkat çekiyor. Katılımcıların üçte ikisi belediyelere kayyım atanmasını yanlış bulurken, uygulamayı doğru bulanların oranı ise yüzde 5'in altında kaldı. Araştırma AKP'nin bölgede güç kaybettiğini bildiriyor. Rapora göre, 2018'de AKP'ye oy vermiş 100 kişiden 25'i partiden uzaklaşmış durumda.

HDP'YE BASKILAR SEÇMENİ YILDIRMAMIŞ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) büyük oranda seçmenini korurken, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) ise 2018'de yüzde 2,5 civarı olan oy oranını yüzde 7,5'e çıkarttı. HDP'ye karşı yürütülen karalama kampanyaları seçmeni etkilememiş durumda. 

HALK PARLAMENTER SİSTEM İSTİYOR 
Araştırmaya göre seçmenin yüzde 70'i Erdoğan'ın sisteminden rahatsız. Sebebi ise yeni gelen sistemin Türkiye'nin hiçbir sorununa çare bulamayışı. Başkanlık sistemiyle Erdoğan'ın verdiği vaatler vatandaşın karnını doyurmuyor. Kendi kitlesi dahi bölgedeki AKP'lilerin yaklaşık üçte biri parlamenter sistemi savunuyor. Olası bir seçimde Erdoğan'ın bölgedeki oyları yüzde 30 civarında kalmış durumda. 

İMAMOĞLU BÖLGEDE ÖNE ÇIKAN İSİMLERDEN 
Rapora göre katılımcıların muhtemel bir seçimde muhalefetin ortak adayı olarak en çok öne çıkan isim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. Bölgedeki katılımcılar Yavaş’a ülkücü geçmişi sebebiyle şerh koysalar dahi
Mansur Yavaş ile olan mesafe Meral Akşener kadar değil. Abdullah Gül bölgedeki seçmen için hala güçlü bir alternatif olarak gözüküyor.