CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir'in Bergama ilçesindeki stadyumun yıkılarak yerine Millet Bahçesi yapılması planını, görüştüğü esnafla birlikte değerlendirdi. Serter, ayrıca millet bahçelerinin sosyo-ekonomik etkilerinin araştırılması için TBMM Başkanlığı'na Araştırma Komisyonu kurulması istemiyle önerge verdi.

Türkiye'de yeşil alanların artmasının önemli olduğunu vurgulayan Serter, önergesinde "Türkiye’ye yeşil alan kazandırma adına yapılan projeler her ne kadar önemli görülse de bu projelerin gerçekçi ve doğru bir planlama ile gerçekleşmesi ve Millet Bahçesi'nin yapılacağı bölgedeki halkla görüşülmesi önem taşımaktadır. Bu noktada, son yıllarda yapılan Millet Bahçeleri bir tartışma konusu halindedir" dedi.

‘ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BÜTÇESİNDEN NEREDEYSE 5 KAT FAZLA’
Bergama'da 36 bin metrekare alana yapılması planlanan Millet Bahçesi projesine ilişkin Serter, önergesinde şu değerlendirmeyi yaptı:

Şu anda var olan stadyumun yıkılarak ve stadyumun etrafındaki esnafın, ticaret insanların bölgeden uzaklaştırılarak yapılması düşünülen Millet bahçesi bizlerdeki soru işaretlerini daha da arttırmıştır. Ayrıca, bütün bunların yanında, benim de katıldığım 2021 yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, Bakan Murat Kurum; millet bahçelerinin sayısının 2021 sonu itibariyle 278 olacağını ve yatırım değerinin de 16 milyar lira olacağını belirtmiştir. Bu rakam 3 milyar 378 milyon liralık bir yılık bütçeye sahip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinden neredeyse 5 kat daha fazla büyüklükte ve 7 bakanlığın bütçesinden de fazladır.

Ayrıca; Bergama'da yapılması planlanan Millet Bahçesi çevresindeki esnafla bir araya gelen Serter, Bergama'nın tarihi önemine dikkat çekerek, "Tarihi Bergama kentinin kalbindeyiz, arkamızda stadyumumuz var. Ve stadyum yanında yüz tane esnaf kardeşimiz var. Yüz esnaf, yani 600 kişiye yakın insanımız ekmek yemekte. Evleriyle birlikte düşünürsek 3000 kişiye buradan ekmek dağıtılmakta" dedi.

‘TOKİ HER ŞEYE ÇÖKMEKTE’
Serter, AKP'li Bergama Belediyesi'nin Millet Bahçesi projesi yaptığını ifade ederken, şunları söyledi:

Öncelikle buradaki esnafımızın haklarının korunması şart. Onların hepsi burada kiracı, tekrardan kiracı olmak istiyorlar. Sahip oldukları işyerlerinden daha sağlıklı, hijyenik, karşı tarafta İzmir Büyükşehir Belediye'mizin yapmış olduğu gibi burada yansımasının olması gerekiyor. Bergama halkının doğal olarak yeşile, parka, bahçeye, çayhaneye ihtiyacı var. Burası nefes alanları ama esnaftan da alışveriş yapmaya hakları var.

Aldıkları duyum doğrultusunda Millet Bahçesi projesinin TOKİ'ye ihale edileceğini aktaran Serter, "TOKİ, her şeye çökmekte. Bu çökümü biz kabul etmiyoruz ve yaptırmayacağız. Burada TOKİ, dükkanları yapıp satmayacak. Dükkanlar yine belediye bünyesinde kalması lazım. Ve hak sahiplerine, yine kiralama sistemiyle dağıtılması şart" dedi.

Serter, daha sonra Millet Bahçesi yapılması planlanan stadyumun çevresindeki esnafı ziyaret etti. Bir giyim mağazası esnafı, mağdur olmak istemediklerini söyledi. (ANKA)