AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sona erdi.

Tarabya'daki Huber Köşkü'nde gerçekleştirilen kabine toplantısı, 3,5 saat sürdü. Covid-19 salgını nedeniyle beşinci kez video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti:

- İnşallah Ramazan'ın sonunda çifte bayram yapmayı niyaz ediyorum.

- Koronavirüse karşı yürüttüğümüz mücadelenin somut neticelerini alıyoruz.

- İyileşen hasta sayısının yeni hasta sayısını geçmesi kırılma noktasıdır. Türkiye ölüm oranı bakımından da Avrupa'daki en iyi ülke durumdadır.

- Kriz sonrası yeniden yapılanacak dünyada ülkemizin 2023 hedeflerinin ötesinde bir konuma ulaşabileceğine yürekten inanıyorum.

- 40 bine yakın vatandaşımızı yurda getirdik. 25 bin vatandaşımızı da getiriyoruz.

- Türkiye'de hiçbir vatandaşımız hastane kapısından çevrilmemiştir.

- Biz kendimize yeterli olmanın ötesinde dostlarımıza destek verecek bir seviyeye ulaştık.

31 İLDE 1 MAYIS'A ÖZEL SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

- Geçtiğimiz hafta 31 ilde uyguladığımız sokağa çıkma kısıtlamasına gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ediyorum.

- Haftasonları sokağa çıkma sınırlandırmasını bayram sonrasına kadar sürdürmeyi düşünüyoruz.

- 1 Mayıs gece 00'dan başlayıp 3 Mayıs saat 24'e kadar devam edecek olan sokağa çıkma sınırlandırmasına hassasiyetle riayet edeceğini bekliyoruz.

- Biz Bize Yeteriz Kampanyası için 1 milyar 580 milyon lira meblağ toplanmıştır.

Salgın değil sınıf korkusu: 1 Mayıs öncesinde Taksim'e bariyerler konuldu

'NORMALLEŞME' PROGRAMI YAKINDA AÇIKLANACAK

- Ülke genelinde hayatı normale döndürmeye yönelik kapsamlı bir program hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanı Yardımcılığının hazırladığı bu programı yakında açıklayacağız.

- Adliyedeki ertelemenin 30 Nisan'da dolan tarihini 15 Haziran'a kadar uzatıyoruz.

- Evden çalışma sürelerini 27 Mayıs'a kadar uzatıyoruz.

- Herhangi bir ön şart aramaksızın başvuran herkese biner lira yardım yapacağımız üçüncü bir destek paketini devreye aldık.

- Salgın krizi sonrası küresel sistemin çarpıkları ile birlikte ülkemizdeki siyaset anlayışı köklü bir sorgulamaya tabi tutulacak.

- Biz yıllarca hizmet götürmeye yatırım yapmaya çalıştıkça karşımıza çıkan istemezükçü siyaset anlayışının ne kadar içi boş olduğunu gördük.

- Avrupa'daki toplam yoğun bakım yatak kapasitesine, tomografi cihazı sayısına tek başına sahip olmasaydık salgını bu derece soğukkanlı karşılayamazdık.

- Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 315'e, buralardaki istihdamı 1,5 milyona, teknoparkların sayısını 56'ya çıkarmamış olsaydık tıbbi malzeme ve cihaz üretiminde bu seviyeye ulaşamazdık.

- Tüm bu başarıları, attığımız her adımda yapılan işlere katkı vermek yerine takoz olmayı kendine misyon edinmiş bir muhalefet anlayışına rağmen yaptık.

BOĞAZ KENARINDAKİ 'MEZBELELİĞİ KURTARMAK' FAHRETTİN ALTUN'A KALMIŞ 

- CHP'nin başı kin ve nefreti körüklemeyi esas almıştır. Son dönemde belediyelerin yardımlarını yasakladığımız yalanlarına, İletişim Başkanımıza fütursuz saldırıların arkasında bu zihniyet vardır. İletişim Başkanımızın görevi gereği istediği yerde ikamet etme hakkı vardır.

- Hukuken evini kendi arsası içinde büyütme şansı olmasına rağmen bunu yapmamıştır. Mezberelik bir alanı ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden kiralayarak bakımını üstlenmiştir.

- Belediyenin yardımlarıyla ilgili valiliklerle koordinasyon ve planlama yapılması gerektiğini söylerken onlar bambaşka işler yapıyorlar. Dağıttıkları kitapçıklarla Aleviliği din olarak takdim eden bu anlayışı özellikle milletimin huzurunda telin ediyorum, kınıyorum.

- Adana'daki belediye başkanı fuar merkezini standlarla bölmek suretiyle girişine de sahra hastanesi diye yazı yerleştiriyor. Yalancının mumu yatsıya kadar yanıyor, hemen yanında kongre merkezi yazıyor.

- Adana zaten hastane yatak kapasitesi itibarıyle de doygun şehirlerimizden bir tanesi. Orada hastanelerle Adana'nın sıkıntılarını çoktan yerine getirmiş durumdayız. Sahra hastanesi dediler, gidin bakın bakalım şu anda öyle bir şey var mı?

- Başakşehir Şehir Hastanesi'nin birinci etabını açtık. İkinci etabını da inşallah 20 Mayıs'ta açıyoruz.

ANKARA BAROSU'NU DA TEHDİT ETTİ

- Diyanet İşleri Başkanımız bir açıklama yaptı, bu açıklamasıyla sadece inancının, ilminin, yürüttüğü görevinin gereğini yerine getirmiştir. Söyledikleri de tamamen doğrudur. Elbette kendini İslam dünyası içinde tanımlayanlar için bağlayıcıdır. Kendini bu sıfatlarla tanımlamayanlar için sözkonusu ifadeler sadece görüşten ibarettir.

- Ülkemizde eğer İslam adına konuşması gereken birisi varsa, bir kurum varsa Diyanet İşleri Başkanlığı'dır ve buranın Din İşleri Yüksek Kurulu vardır. Diyanet İşleri Başkanımız dini noktada herhangi bir konuda çıkar hutbelerinde, gerek vaaz ve nasihatlerinde anlatmakla mükelleftir. Bu Ankara Barosu'nun yetkisinde olan bir konu değildir. Herkes haddini, yerini bilecektir.

- Ankara Barosu başta olmak üzere kullanılan üslup konu ve şahıs boyutunu aşıp kasıtlı İslam'a saldırı halini almıştır. Diyanet İşleri Başkanımıza yapılan saldırı devlete yapılan saldırıdır. Yapılan her gönderme karşımızdaki zihniyetin ilkelliğinin, nefret bataklığının birer yansımasıdır. Faşizmin en ilkel halini yansıtan bu yaklaşımların ülkemizdeki varlığı, demokrasi, çoğulculuk, inançlara saygı gibi ilkelerin hâlâ yerli yerine oturmadığına işaret ediyor. Demokratlık adına faşizmi, halkçılık adına millet düşmanlığını sergileyen bu mankurtların gerçek yüzleri birer birer ifşa olmaktadır. 

- Artık tünelin ucu Allah'ın izniyle görüldü. İnanıyorum ki Ramazan Bayramı'nı iki bayram olarak Rabbim bizlere kutlamayı nasip etsin.