CHP'nin 19 Mayıs kutlamaları kapsamında saat 19:19'da Anıtkabir'e yapmak istediği ziyaret gelen son dakika telefonuyla erkene alındı. Genelkurmay Özel Kalemi'nden gelen telefonla 45 dakika içerisinde CHP heyetinin Anıtkabir'e gelmesi istendi, aksi takdirde Anıtkabir'in kapanacağı söylendi. Olası kriz ise Kılıçdaroğlu'nun girişimleriyle önlendi.

CHP'nin TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Haşim Teoman Sancar, Anıtkabir ziyareti için Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşme sonucunda, koronavirüs salgını nedeniyle geniş bir heyetle değil, sınırlı bir katılımla saat 19:19'da Anıtkabir ziyareti yapılması için mutabakata varılmıştı.

HULUSİ AKAR 'SORUN YOK' DEMİŞTİ AMA...
Bunun üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara milletvekilleri, CHP'nin en genç milletvekili Aysu Bankoğlu ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 10-15 kişilik bir heyet için ziyaret hazırlıkları yaptı. CHP heyeti 19 Mayıs sabahı da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile tekrar görüştü. Akar'ın "sorun yok talimat veriyorum 19:19 gidebilirsiniz" dediği aktarıldı, ancak öyle olmadı...

Saat 19:19'da gerçekleştirilmesi planlanan ve bakanlıkla da mutabakata varılan ziyaret için beklenirken, saat 17.15'te Genelkurmay Özel Kalemi'nden CHP Genel Merkezi'ne telefon geldi. Gelen aramada, Anıtkabir'in saat 18:00'de (görüşmeden 45 dakika sonra) kapanacağı belirtilerek, ziyaretin hemen gerçekleştirilmesi istendi.

CHP heyeti hemen bir kriz toplantısı yaptı. Önce "19:19'da gidelim, almazlarsa Hulusi Akar’a çıkarız" fikri ön plana çıktı. Başka bir yaklaşım da "Gidelim ama 19:19 kadar yolun başında bekleyelim" oldu. Bu esnada direkt Anıtkabir Komutanlığı ile irtibata geçilerek 18:15'e kadar orada olunursa sorun çıkarılmayacağı teyit edildi.

Kılıçdaroğlu'nun girişimleriyle ve "şimdi ekstra bir polemik olmasın. Gidelim ziyaret edelim ayrılalım madem" demesiyle krizi önlediği öğrenildi.

ERDOĞAN MI ENGELLEMEK İSTEDİ?
CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve CHP heyetinin 19:19'da planlanan Anıtkabir ziyaretinin son anda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından engellenmek istendiği iddia edildi. 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yaşananları anlattı.

Bayraktutan şu ifadeleri kullandı:

Biz 19.19'da normalde Anıtkabir'de olacaktık. Tam 18'de genel merkezde beklerken, 5 dakika kala Genelkurmay Özel Kalemi ve Anıtkabir Komutanlığından aranarak verilmiş olan iznin değiştiğini ve 18.00'a kadar orada olunması gerektiği söylendi. Hemen bütün arkadaşlarla beraber Anıtkabir'e hareket ettik. Girişte, 9 milletvekilinin alınacağı söylendi.

Mustafa Kemal'in milletvekilleri, kuruluşun ve kurtuluşun iradesinin CHP'nin milletvekilleri Atatürk'ün huzuruna çıkıyorken bile bugün bu iradeyle alakalı sınırlamaya tabi tutulmaları ülkemiz adına üzücüdür. Emir yukarıdan geliyor, uygulayanlara diyeceğimiz söz yok.

HERKES MOZELEYE KADAR YÜRÜTÜLMEDİ
Saat 18:00'de Anıtkabir'de Aslanlı Yol'un başına ulaşabilen CHP'lilerin tamamının da mozoleye kadar yürümesine izin verilmedi. Mozoleye Kılıçdaroğlu ile birlikte girebilenler ise şu isimler oldu:

  • Meclis Başkanvekili Levent Gök
  • CHP Sözcüsü Faik Öztrak
  • CHP Genel Başkan Yardımcıları; Tuncay Özkan, Bülent Kuşoğşu, Veli Ağbaba, Seyit Torun
  • CHP Milletvekili Gamze Taşçıer, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan
  • Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş
  • CHP'nin en genç milletvekili Aysu Bankoğlu
  • CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz