Anayasa Mahkemesi (AYM) “hak ihlaline” uğradığına karar verdiği CHP'li Enis Berberoğlu hakkında yerel mahkemeden yeniden yargılama yapmasını istemişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararında direndi ve bu hamlenin ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım sosyal medya hesabından “Işıklar yanıyor” diyerek AYM binasının fotoğrafını paylaştı.

Yıldırım’ın bu paylaşımı doğrudan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına karşılık bir yanıt olarak algılandı.

Türkiye siyasetinde “Işıklar yanıyor” ifadesi, darbe söylentileri olduğu dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesi için kullanılıyordu.

Engin Yıldırım daha sonra yaptığı yeni paylaşımda ise "'Işıklar yanıyor' derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" diye yazdı. Yıldırım, tepkilerin ardından hesabını kilitledi. Hesabını kilitleyen Yıldırım, paylaşımlarını kaldırdı.

NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi, Berberoğlu'nun ikinci kez seçilmesinin ardından dokunulmazlığı kaldırılmadan yargılanıp milletvekilliğinin düşürülmesinin “hak ihlali” olduğuna karar vermişti. Dosyayı yeniden yargılama için İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Yerel Mahkeme Anayasa Mahkemesi'ni karanını tanımadı, yeniden yargılamaya gerek görmedi.

Mahkeme savcısı Berberoğlu hakkında yeniden yargılama yönünde görüş bildirdi. Ancak Mahkeme heyeti AYM’nin kararına karşı direnerek Berberoğlu hakkında verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasının infaz edilmesine karar verdi.

ENGİN YILDIRIM KİMDİR

Engin Yıldırım, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini 1987’de bitirdi. 1988 yılında öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan yarışma sınavını kazanarak lisansüstü eğitim için İngiltere’ye gitti. 1989’da Warwick Üniversitesi Warwick Business School’da yüksek lisansını, 1994’te Manchester Üniversitesi Faculty of Economics and Social Studies’de doktorasını tamamladı.

1994 ile 2010 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2003 ile 2010 yılları arasında aynı Fakültede dekanlık görevinde bulundu.

9 Nisan 2010 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından YÖK Genel Kurulunun gösterdiği üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 2015’te yapılan toplantıda Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçildi. 2019’da da bu görevi sona erdi ve üye olarak görevine halen devam ediyor.