Çeviri: Ercan Çankaya

Financial Times’ın Türkiye muhabiri Laura Pitel, Gelecek ve Deva Partisi’nden yetkililerle ve uzmanlarla konuşarak bu iki partinin potansiyelini ve başarı şansını araştıran bir analiz habere imza attı. Başta büyük umutlarla kurulsalar da her iki partinin de oyun kurucu olamayacağının belirtildiği analizde, potansiyellerini kullanabilirse iki partiden birinin oyunun gidişatını etkileyebileceği öne sürüldü.

Selçuk Özdağ evinin çıkışında bir grup sopalı adam tarafından saldırıya uğrağında cumaya gidiyordu. Özdağ eski bir iktidar partisi milletvekili. Şimdiyse Ahmet Davutoğlu’nun AKP’den ayrılarak kurduğu partisinde üst düzey yönetici. Kamuoyunun bildiği gibi feci bir şekilde dövülen siyasetçinin kolu kırıldı, başına 17 dikiş atıldı.

Özdağ, saldırganların Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP üyeleri olmasından şüpheleniyor.

MHP bu iddiayı yalanladı. Ancak Özdağ, Cumhur İttifakı’nın AKP ve MHP’den ayrılanlara saldırılarını sürdüreceğine inanıyor. Financial Times’a konuşan Özdağ, “Bugünün hükümeti çaresiz” derken “Bu insanlar demokrasiden, şeffaflıktan, hesap vermekten korkuyor.” ifadelerini kullandı.

ÖZDAĞ’A SALDIRI, ERDOĞAN’IN ŞAŞKINLIĞINI GÖSTERİYOR’ 
Financial Times’ın yorumuna göre Özdağ’a yönelik şiddet, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP’den ayrılanların kurduğu iki yeni muhalefet partisi karşısında şaşkınlığını gösteriyor.

Özdağ, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AKP saflarında daha önce görülmemiş bir bölünme gerçekleştirerek kurduğu Gelecek Partisi’nin genel başkan yardımcısı.

‘HER İKİ PARTİ DE POTANSİYELLERİNİ GERÇEKLEŞTİREMEDİ’
İkinci kırılma, Erdoğan’ın ekonomi kurmaylarından Ali Babacan’ın Deva Partisi’ni kurmasıyla gerçekleşti. Bu iki parti kurulduğunda analistler, yeni partilerin Erdoğan’ın iktidarını tehdit edebilecek potansiyele sahip olduğunu bildirmişti. Her iki parti de bir yılın sonunda iktidar partisinin korktuğu popülerlik düzeyine ulaşamadı; anketlerde, ikisi de yüzde 2 3 bandında görünüyor.

‘AKP BİZİ İŞLERİMİZİ BALTALAMAKLA TEHDİT EDİYOR’
Her iki parti de seçimlere katılmaya önümüzdeki aylarda hak kazanacak. Her ikisi de eski müttefiklerini engellemenin yolunu arayan Erdoğan’ı şüphesiz kızdırdı. Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’nden yetkililer, AKP’nin Gelecek Partisi’ne katılmak isteyen çoğu AKP’liyi işlerini baltalamakla tehdit ettiğini söylüyorlar. Erdoğan, bu konuda oldukça ciddi. Geçen yıl, Davutoğlu’nun da kurucusu olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kapatılmıştı.

‘KORONAVİRÜS MUHALEFETİ VURDU’
Babacan’ın Deva Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Erkmen de medyada partileriyle ilgili bir karartma olduğunu söylüyor. Erkmen’e göre medya, “Deva diye bir parti, Ali Babacan gibi bir siyasetçi yokmuş gibi davranıyor”

Koronavirüs salgını ve devamında gelen kısıtlamalar, medya ambargosunu atlatmak için sahada çalışma yapmayı planlayan partiler için beklenmedik bir engel oluşturdu. Partiler, finansman konusunda da sorun yaşıyor. Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, “Hepimiz kendi masrafımızı kendimiz ödüyoruz” diyor.

‘BABACAN’IN GİRİŞİMİ FİYASKOYLA SONUÇLANDI’
Siyasi analistler, iki partiden hangisinin öne çıkacağı konusunda bölünmüş durumda. Bir grup, Erdoğan’a yönelik daha agresif tutumuyla Davutoğlu’nun eski lideri için daha büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Selim Sazak, “Babacan’ın partisi, olumlu beklentilere rağmen fiyaskoyla sonuçlanmış görünüyor” yorumu yapıyor. Davutoğlu’nun partisinin de bir yüzde 10 15 almasının çok zor olacağını belirten Sazak, Davutoğlu’nun alacağı bir yüzde 5’in onu kral yapmasa bile kralı belirleyen güç yapabileceğinin altını çiziyor.

‘BABACAN ÖZELEŞTİRİ VERMELİ’
Metropol Anket Ajansı sahibi Özer Sencar’sa bunun tam tersini düşünüyor. Türkiye’nin ekonomisini yüksek büyüme ve refah döneminde yöneten Babacan’ın daha geniş bir oy yelpazesi olduğunu düşünüyor.

Ancak Sencar’a göre ihtiyatlı ve yumuşak huylu Eski Bakan, halkın güçlü lider arzusuna cevap veremiyor. Ayrıca Sencar’a göre Eski Bakan’ın AKP’de geçirdiği yıllar boyunca yaptığı hataların özeleştirisini vermesi gerekiyor.

‘ANKETLER GERÇEĞİ TAM YANSITMIYOR’
Her iki partiden de yetkililer, mevcut seçim anketlerinin potansiyellerini tam olarak yansıtmadığını düşünüyor. Deva Partisi Genel Sekreteri Erkmen, ülkenin yaklaşık yüzde 50’sinin hâlâ partisinin varlığından haberdar olmadığını düşünüyor. Erkmen, partinin tanınırlığını artırmalarının zaman alacağını söylüyor.

2023’te yapılacak yerel seçimlerde AKP’nin seçmen sayısında meydana gelecek az sayıda düşüş bile Erdoğan’ın başını ağrıtabilir. Erdoğan, 2018 seçimlerini de kıl payı, 52,6 ile kazanmıştı. İstanPol Düşünce Kuruluşu’nun Genel Müdürü Seren Selvin Korkmaz’a göre daha geniş planda bakıldığında iki genç parti, sınırlı potansiyellerine rağmen muhalefette önemli bir rol oynayacaklar. CHP’ye oy vermeye çekinen muhafazakâr seçmenin oyunu alabilecekler; bu kopuş, sayıca az olsa AKP’yi oldukça zor durumda bırakacak.