Çeviri: Ercan Çankaya

Bugün Almanya’nın Merkur haber portalında Philipp Fischer imzasıyla yayımlanan analizde, Volkwagen’in Manisa’ya kurmayı planladığını fabrikanın inşaatını "Erdoğan’ın agresif dış politikası” nedeniyle durdurduğu iddia edildi.

Otomotiv üreticisi Volkswagen, 2020’nin temmuz ayında yaptığı açıklamayla Manisa’da kurmayı planladığı fabrikanın inşaatını durdurduğunu açıklamıştı. Alman Merkur haber portalının, Sözcü'nün haberine dayandırdığı analizine göre Erdoğan firmaya bir misillime yapmayı planlıyor. Volkswagen’in aşamalı olarak Türk pazarından tamamen çıkarılacağı iddia ediliyor.

PANDEMİYİ BAHANE GÖSTERDİLER AMA...
Volkwagen’in kuracağı fabrika meselesi uzun süredir tartışma konusuydu. Önce 2019’da kurulacağı duyurulmuş, daha sonra kuruluş süreci 2020’ye ertelenmişti. Türk ordusunun Kuzey Suriye’de YPG güçlerine düzenlediği harekattan birkaç ay sonraysa firma, Temmuz 2020’de fabrikanın inşaatını tamamen durdurduğunu açıklamıştı. Firma, pandemi nedeniyle talebin düşmesini gerekçe gösterse de analize göre esas neden Erdoğan’ın “agresif dış polikası”.

Yazar, iddiasını Mustafa Varank’ın sözleriyle de destekleyerek Varank’ın Türkiye’ye yapılacak bu yatırımın gerçekleşmesini istemeyen çıkar grupları olduğu yönündeki demecinden bahsediyor. İnşaat devam etseydi, 2022’ye kadar tamamlanacak; 4 bin kişiye iş imkanı sağlanacaktı.