Çeviri: Ercan Çankaya

Amerika'nın Sesi'nde Dorian Jones imzasıyla yayımlanan analizde, AKP dış politikasının odak noktasının Orta Doğu’dan Orta Asya’ya kaymakta olduğu iddia edildi.

Türkiye ve Azerbaycan, bugün büyük bir ortak askeri tatbikata başladılar. Tatbikat, iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmeyi amaçlıyor.

Türkiye ve Azerbaycan’ın güç gösterisinin, Türkiye için yüzünü Orta Doğu’dan Orta Asya’ya dönmeyi planlıyor yorumlarının yapıldığı günlere denk gelmesi dikkat çekti.

TÜRK YAPIMI SİLAHLAR KULLANILACAK
12 gün sürecek askeri tatbikat, tankçı ve hava kuvvetleri birimleri ve özel kuvvetleri kapsarken tatbikatta Türk yapımı silahlar da kullanılacak.

Türk yapımı insansız hava araçları, Ermenistan’ın Karabağ’da yenilgiye uğratılmasında kilit bir rol oynadılar.

TÜRKİYE’NİN KAFKASYA’DAKİ NÜFUZU ARTTI
Azerbaycan’ın zaferini, Türkiye aynı zamanda kendi zaferi olarak görüyor.

Türkiye’nin Azerbaycan’la olan ortak etnik bağlarına, milliyetçi çevrelerdeki “tek millet, iki devlet” parolasına değinilen analizde; Azerbaycan’ın askeri başarısının Türkiye’nin Kafkasya’daki nüfuzunu artırdığı iddia ediliyor.

İSRAİL’LE ANLAŞMA İŞLERİ TERSİNE ÇEVİRDİ
Erdoğan’ın kendisini dünya Müslümanlarının, özellikle de Filistinlilerin koruyucusu olarak öne çıkma merakına değinilen haberde, AKP’nin aynı zamanda Hamas ve Müslüman Kardeşler’in destekçisi olduğuna değinildi.

İsrail ve ABD’nin tepkisine rağmen Hamas’ın Türkiye’de rutin toplantılar dahi düzenlediği belirtilirken bu tür hamlelerin, Erdoğan’ın dinci tabanında etki yaptığı vurgulandı.

Ancak geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in, hemen ardından Sudan’ın İsrail’le bağlarını normalleştirmesi Türkiye’yi bir politika değişikliğine itti.

‘MÜSLÜMAN BİRLİĞİ KARTI YOK HÜKMÜNDE’
Uluslararası İlişkiler Profesörü Hüseyin Bağcı’nın değerlendirmelerine de yer verilen haberde, İslam ve Müslüman birliği kartlarının artık bir işlevi kalmadığını değinilerek henüz bir şey söylemek için erken olsa bile Türk dış politikasındaki Orta Asya yönelişinin artık gözle görülebilir olduğuna değinildi.

AKP’nin Türk İslam sentezi geleneğinden geldiğine dikkat çekilerek bu sentezdeki Türklük vurgusunun giderek öne çıkabileceği, Saray ittifakının küçük ortağı MHP’nin de AKP iktidarını bu yönde bir dış politika değişikliğine teşvik ettiği dile getirildi.