Koronavirüs Bilim Kurulu "eğitim" gündemiyle toplandı. Özel hastane patronu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile özel okul patronu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının ana gündemi AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ve ardından iki bakanın birbirine teşekkür etmesiydi. Sunulan bol sayıda teşekkürün arasında ise özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilginç açıklamayar yaptı.

Bugün genç bir sağlık emekçisinin ve orta yaşta bir güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiklerinin duyulmasından sonra konuşan ve bugüne kadar özellikle virüsün yaşlılar üzerine etkilerinden bahseden Bakan Koca, "Virüs genç, orta yaşlı, yaşlı ayrımı yapmıyor" diyebildi.

Koca "Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. Yakalanmamak" diye konuştu ve işe gitmek zorunda olan aile bireylerini görmezden gelerek "Çocuklarınızın sağlığı konusunda endişeli olmayın. Evdelerse güvendeler" ifadelerini kullandı.

Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Bir virüs dünyayı tehdit ediyor. 8 milyara yakın insan her gün hastalığıa yeni yakalananların sayısını endişe içinde öğrenmeyi bekliyor. Korkunun büyük olduğunu söylemeye gerek yok.

Bu insan sağlığının yeni ve sırrı tam olarak çözülememiş düşmanı. Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. Yakalanmamak.

En çok hastalık bizim kontrolümüz dışında kalan faktörlerle gelişir. Durumu kabullenmemiz zor değil. Koronavirüs karşısında ise biz irade sahibiyiz. Tokalaşıp tokalaşmamakta irade sahibiyiz. Misafirliğe gidip gitmemekte irade sahibiyiz. Kalabalık içine girip girmemekte irade sahibiyiz.

Temastan uzak durup durmamakta irade sahibiyiz, temizliği virüse karşı kalkan gibi kullanmakta irade sahibiyiz.

Verdiğimiz mücadelenin başarısı tek tek bireylere, hepimize bağlıdır.

Uygulama bize bağlıdır. Hiçbir sağlık kurumu hiçbir hekim virüsün bize bulaşmasını önleyemez. Bunu siz önleyebilirsiniz. Evinize çekilerek önleyebilirsiniz. Gerekli durumlarda maske takarak, temastan kaçınarak önleyebilirsiniz.

Benzer şartlardaki başka pek çok ülkeyle kıyaslanmayacak kadar ülkemiz güçlüdür.

Ülkenin sevgili gençler, insan sayısının arttığı her ortam riskin arttığı ortamdır. Büyükşehirlerimizde caddeler, mekanlar, sosyal mesafenin korunamadığı ortamlardır. Sizinle bir ağabey olarak konuşmak istiyorum. Risk altına giriyorsunuz. Belki hasta olmuyorsunuz ama öldürücü bir virüsün taşıyıcısı oluyorsunuz. Sabah sizi uğurlayanlar akşam ne ile karşılacaklarını bilmiyor.

Hastalığa hatta daha büyük acılara aracılık etmeyin. Evet dışarıda bir dünya var ama biraz kendi dünyanıza çekilin. Bugünler kendinize yatırım olsun. Yaşı bana yakın olanlara ve benden büyüklere de birkaç şey söyleyeceğim. Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil. Virüs genç, orta yaşlı, yaşlı ayrımı yapmıyor. Dikkatli olmalısınız. Sosyal hayatınızı asgari düzeye indirmelisiniz. Şu sıralar büyüklerimizin ziyaretine gitmek sakıncalı onları korumak zorundayız.  Sevdiklerimizle, yakınlarımızda birbirimizi biraz özleyelim. Tedbirlere sıkı sıkıya uyarsak bu özlem uzun sürmeyecek.

Çocuklarımız, biricik arkadaşlarım. Bakın ben çocuk doktoruyum. Tavsiyelerime uymanız gerekir. Artık oyunları evde oynuyoruz. Dışarıya çıkmak yok. Misafir gelirse sarılmak, el öpmek yok. Sevgimizi saygımızı uzaktan gösteriyoruz. Arkadaşlarla yine görüşüyoruz ama görüşmeler telefonla oluyor. Değerli anne babalar, okullarımız koronavirüs sebebiyle tatile girdi şeklinde bir kanı var. Bu yanlıştır, eğitim devam ediyor.

Eğitimin bir süreliğine internet ve televizyon üzerinden veriliyor. Bu aslında eğitimde yaygın hale gelen modeldir. Uygulamayı lütfen tatil olarak görmeyin, çocuklarınızın da konuyu böyle anlamlarını önleyin. Verilen ara, uzatılacak. Sayın bakanım birazdan söylemiş olacak.

Çocuklarınızın sağlığı konusunda endişeli olmayın. Evdelerse güvendeler.

Bütün Türkiye'ye seslenmek istiyorum. Tek tek herkesin dikkatine ihtiyacım var. Koronavirüs salgınında ölüm oranı düşük, sanıldğı kadar yüksek değil.

Hastalığı ağır geçirmesek de herhangi birimiz ölüme yol açabiliriz. Sağlıklı görünen biri, başkası için ölüm sebebi olabilir. Başkalarının hayatının bizim hayatımız kadar değerli olduğunu unutmamalıyız. Gençliğimnize, yaşımıza, sağlığımıza güvenmemeliyiz. Eğer sigara içiyorsak asla bilemeyiz.

Sigaranın tahribatının ortaya çıkması bu hastalıkta an meselesi olabilir. Her gün açıkladığımız vaka tablosu gözler önünde. Eğer ısrarlı uyarılarımız karşılığını uygulamada tam gösterebilseydi kayıplarımız daha az olacaktı. Şimdi olduğundan daha az hastamız olacaktı.

En başlarda gösterdiğimiz kendimizi koruma refleksi bizi her şeye rağmen avantajlı kılıyor. Bu hastalıkta doğrusu her şey mümkün. Başka ülkelere benzememek için tek tek her birimiz konuyu onların aldığından kat kat fazla ciddiye almalıyız. Çünkü bu tip salgınlarda tarih boyunca kritik eşikler olmuştur. O eşikten geçtikten sonra geri dönüş zordur.

Sizi, imkansız olanı yapmaya davet etmiyorum. Sizi çok basit tedbirleri uygulamaya davet ediyorum. Sizi tedbirlerde çok sıkı olmaya davet ediyorum. Unutmayın aldığımız tedbir kadar güçlüyüz. Hayat eve sığar.

Her gün çıkan vaka sonuçlarını bildirmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki dönemde, düzenli bir şekilde hem toplam hasta sayısını, test sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımda olan hasta sayısını, entübe yani solunum cihazına bağlı hasta sayısı ve iyileşen hasta sayısı olmak üzere dijital ortamda her gün güncellenerek kamuyoyuyla paylaşmış olacağız.

2 HASTADAN SEVİNDİREN HABER

Özellikle erken dönemde ilk vakalarımızdan olan iki hastamızdan biri 65 yaşında, taburcu oldu. 60 yaşında erkek hastamız taburcu olmuş oldular. Yoğun bakım şartlarında 7 gün kalıp taburcu ettiğimiz bir hastamız. Yoğun bakımda olan hastaların da iyileşme durumlarını söylemiş oluyorum. O yüzden erken dönemde müdahalenin yapılmasının önemli olduğunu herkesin özellikle herkesin evine hatta odasına izole ederek bir dönem için bunu sağlamasını bir dönem için önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

OKULLAR 30 NİSAN'A KADAR TATİL
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 30 Nisan'a kadar tatil edildiğini ancak uzaktan eğitime devam edileceğini açıkladı.

Selçuk'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Sınavlar konusu işin başından beri gündemimizde ve prensip olarak biz sınavın zamanında yapılmasını önemseriz. LGS'nin ne şekilde yapılacağına dair 3 senaryomuz var. Bu anlamda sınavların ertelenmesi veya ertelenmemesi tamamen buradaki kararlara bağlı olacak. ÖSYM ve YÖK'le istişarelerimiz devam ediyor. Sınav stresini asgariye indirecek tedbirler alıyoruz.