Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), “İnanç özgürlüğü ve eşit yurttaşlık” talebiyle Kadıköy Süreyya Operası Binası önünde ortak basın açıklaması düzenledi.

"Cemevlerine yasal statü verilsin”

“Kerbela’dan bu yana zulmünüze boyun eğmedik, eğmeyeceğiz”, “Yezid’e karşı Zülfikar’ı kuşanalım”, “Cemevlerine yasal statü verilsin”,, dövizlerinin taşındığı eylemde, “Cemevi ibadethanemiz, Pir Sultan sözümüz, Kerbela yolumuzdur” pankartı açıldı.

Polisin, ısrarlara rağmen yolu araç trafiğine açmasına tepki gösteren eylemciler, “AKP, MHP açıklama yapsaydı ilçeyi trafiğe kapatırdınız ama” diyerek polise tepki gösterdi.

Eşit yurttaşlık talebi

Açıklama yapan PSAKD Sultanbeyli Şube Başkanı Erdal Aksoy, “Her günün sabahı bizlere yeni bir saldırı, yok sayma, baskı; kapılarımıza, ibadethanelerimize çarpı işaretleri ve saldırı getiriyor. ‘Bitmedi’, ‘ölüm’, ‘alevi defol’ yazılarıyla da saldırılar çoğalıyor” dedi.

Aksoy, eşit yurttaşlığa ilişkin şunları söyledi: “Tek tipleştirmenin, doğa katliamının, orman yangınlarının, HES’lerin, savaşların, bugün adı ‘Kanal İstanbul’ olan bundan önce adı başka olan çılgın projelerin, çocuk istismarının, kadına yönelik şiddetin karşısında olmayı ve geleceksizleştirilen gençliğin yanında, sanatçıların sanatlarından dolayı başlattıkları açlık grevlerine yönelik baskılara karşı ses olmayı; ötekileştirmeyi, ayrımcılığı, yok saymayı kabul etmemeyi ve buna karşı mücadele etmeyi içerir.”

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi teklifinin oylamaya sunulduğunu ve AKP ve MHP’li üyelerin oyları ile reddedildiğini hatırlattı. Aksoy, “AKP ve MHP Meclis üyeleri öncesinden de anlayış olarak bilip tanıdığımız yok sayan, inkarcı duruşlarında tutarlılık göstermişlerdir” şeklinde konuştu.

“Benzer durumlara tanıklık etmiş inancın insanlarıyız”

Bu karardan sonra PSAKD Sultanbeyli Cemevine yönelik saldırının “tesadüf” olmadığını söyleyen Aksoy, “Benzer durumlara tanıklık etmiş inancın insanlarıyız” diye belirtti. “Nerenin bizim inanç yerimiz olacağına hiç kimse karar veremez” diyen Aksoy, cemevlerine “bitmedi”, “ölüm” yazanlarla cemevlerini ibadethane olarak görmeyenlerin aynı düşüncede olduğuna dikkat çekti.

Aksoy, iktidarın asimilasyon politikalarını Diyanet İşleri başta olmak üzere tüm kurumlarıyla yürüttüğünün altını çizdi ve “İktidarlar tarafından toplumsal huzur ve güven denilen şey daima bir haksızlık üzerine inşa edilmiş eşitsiz bir güvendir” diye konuştu.

“Cemevi ibadethanemizdir”

Yıllardır Alevilerden oy almak, kendi Alevilerini yaratmak için çaba harcayanların iki yüzlülüğünün yaşananlarla beraber ifşa olduğuna işaret eden Aksoy, eşit yurttaşlık talepleri için mücadele edeceklerini vurguladı ve “Aleviler vardır, Alevilik haktır!” dedi.

Açıklama, “Direne direne kazanacağız”, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız” ile “Cemevi ibadethanemizdir” sloganlarının ardından sona erdi.