Toplumsal Haber Merkezi

TL rekor düzeyde değer kaybederken Murat Uysal'ın görevden alındığı Merkez Bankası Başkanlığı'na Naci Ağbal'ın getirilmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'siyaseti de bıraktığı' mesajıyla bakanlıktan istifa etti.

Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesinden sonra gözler AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a çevrildi. Temel hukuk kuralları uyarınca "istifa, herhangi bir onaya ihtiyaç göstermeyen tek taraflı bir irade beyanı" niteliğinde olmasına karşın, Erdoğan'ın istifayı kabul edip etmeyeceği yolunda spekülasyonlar dile getirilmeye başlandı.

Anayasa'nın 18. maddesine göre "Ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz." Avukat Nalan Doğancı, bu noktada istifanın kabul edilmesi gereken bir beyan olmadığını belirtirken, Anayasa'nın 104. maddesi Cumhurbaşkanı'na bakanları göreve atama ve görevlerine son verme (azil) yetkisi veriyor.

Bu durumda Albayrak'ın istifa kararının kabul edilmesi zorunlu bir beyan olmadığı vurgulanırken, ancak son kararın Erdoğan tarafından verileceği aktarıldı.

ALBAYRAK'IN HESABI MI HACK'LENDİ
teyit.org, Albayrak'ın sosyal medya hesaplarının siber saldırıya maruz kalmış olabileceğine ilişkin iddiaların üzerine yaptıkları araştırmaya dair, "Albayrak’ın hesabı Google Cache üzerinden incelendiğinde de hacklendiğini gösteren bir paylaşım olmadığı görülüyor. Tweet Albayrak'a ait değil" dedi.

SOYLU'NUN İSTİFASI 2 SAAT SÜRMÜŞTÜ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, korona virüsü salgınını önlemek amacıyla 10 Nisan gecesi 31 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklamanın yaklaşık 2.5 saat önce yapılması ve marketlerde yaşanan "izdiham" görüntüleri nedeniyle 12 Nisan'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla istifa kararı aldığını duyurmuştu.

Soylu'nun söz konusu kararını duyurmasından yaklaşık 2 saat sonra  Cumhurbaşkanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir" ifadeleri kullanıldı. Bu açıklamadan sonra Soylu istifa kararını geri çektiğini duyurdu.