CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener, iktidara gelince Kanal İstanbul'a finans sağlayanların paralarını ödemeyeceklerini beyan etti. Erdoğan muhalefetin bu çıkışına "Uluslararası Tahkim Kurulu var, söke söke alırlar" diye yanıt verdi. Erdoğan'ın bu sözleri "iktidarı kaybedeceğine kendini alıştırmış olduğu" şeklinde yorumlanırken "dış güçler adına konuşması" büyük tepki çekti.

Akşener, partisinin grup toplantısında Erdoğan'ın "söke söke" yanıtını yine gündeme taşıdı. Akşener, Kanal İstanbul için finans sağlayacak olanlara tekrar seslenerek bu paraların kesinlikle ödenmeyeceğinin altını çizdi. Akşener, "tiksindirici borç" kavramını gündeme taşıyarak bu borcun muhatabının Erdoğan olduğu ve "Borcun söke söke Erdoğan'dan alınacağını" söyledi.

Akşener, "Uluslararası hukukta, tiksindirici borç diye bir kavram var. Bu kavram dış borç alan ve bunu milletinin menfaatine harcamak yerine kendi kişisel ikbali için harcayan liderler için kullanılır. Bu liderler iktidardan düştükten sonra o borcun ülkedeki vatandaşlardan değil borcu alan liderin kişisel harcaması olarak kabul edilerek o kişinin bizzat kendisinden tahsil edilmesini söyler. Hem de uluslararası hukukta budur. Danışmanlar ne yapacak acaba?" dedi.

AKŞENER: "TİKSİNDİRİCİ BORÇ ŞARTLARINI SAĞLADIK"

Akşener, "tiksindirici borç olarak kabul edilmesi için üç şart olduğunu belirterek şunları söyledi:

1- borcu veren kişinin bilgilendirilmesi. Bu yapılmış mı? Evet biz, Millet İttifakı olarak bu görevi yerine getirdik. Her fırsatta yerli yabancı tüm kurumları uyardık.

2- borcun halkın rızası dahilinde alınmamış olunması. Kamuoyu araştırmaları milletimizin büyük çoğunluğunun bu projeye karşı olduklarını gösteriyor. Ayrıca Kanal İstanbul için ayrı bir referandum yapılmamış. Ey tahkimcilerin yanından saf tutan Sayın Erdoğan sen milletin adamı değil miydin? Haydi getir referandumda Kanal İstanbul'u.

3- borcun halkın menfaati için kullanılamaması. Kanal İstanbul projesi hali hazırda çalışan ve değer üreten firmaları ayakta tutmayı ve milletimizin refah seviyesini yükseltmeyi amaçlıyor mu? Hayır. İşsiz gence istihdam yaratmayı amaçlıyor mu? Hayır. Projenin bölgede arsa kapatanlar ile malum müteahhitler dışında milletimizin gelişmişlik düzeyine yapacağı bir katkı var mı? Hayır. Ez cümle Sayın Erdoğan hiç heveslenme bu parayı milletimiz ödemeyecek. Tiksindirici borç doktirine göre milletimize inat olarak yaptığını  bizzat kendin itiraf ettiğin bu projeden doğan şahsi borcunu eğer varsa paran bizzat sen ödeyeceksin. Şayet birisi bir parayı söke söke alacaksa hiç kusura bakma senden alacak. Şimdiye kadar söke söke verdiğin kapitülasyon tadındaki nice tavize bakınca şimdiden para biriktirmeye başlarsan iyi edersin. Benden söylemesi. "