İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 103 yurtsever amiralin Montrö açıklamasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İyi Parti’nin demokrasinin yanında vesayetin karşında olduğunu dile getiren Akşener, bildiriyi ‘zevzeklik’ olarak değerlendirdi.

AKŞENER’İN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

Bugün bu toplantıyı, gece yarısı 104 emekli amiralin bildiri yayınlaması üzerine yapıyoruz. Partimizin ve benim görüşlerimi paylaşmak üzere bir araya geldik.

İYİ Parti, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve kurumlarının değer ve kazanımları ile demokrasi geleneğimiz konusunda samimi ve kararlı bir şekilde taraftır. Yargısından, diplomasisine siyasetinden ordusuna Cumhuriyetimizin tüm kurumlarının ortak değerler konusunda, ortak bir akılla hareket etmesinin de ülkemizin bekası açısından önemli olduğuna inanıyoruz. Partimizin duruşu budur.

‘BU TÜR AÇIKLAMALAR DARBELERİ HATIRLATIR’

Sabah bir uyandık emekli amiraller bir bildiri yazmış ve iktidar partisi ve mensupları bunun üzerinde tepiniyor iş 15 Temmuz'a kadar gitmiş.

Benim bildiğim -60 İhtilalinde 4 yaşındaydım hatırlamıyorum ama daha sonraki bütün muhtıraları 72 muhtırasını, 80 ihtilalini, 28 Şubat'ın içinde yer alarak, yani maruz kalarak yaşamış ve 27 Nisan Bildirisi'ni de yaşamış biri olarak bildiğim- bir şey var.

Bu tür gece yarısı emekli de olsa gece yarısı yapılan silahlı bürokrasi mensubu kişilerin yaptığı açıklamalar genellikle Türkiye'deki demokrasinin kesintisine sebep olan muhtıraları, darbeleri hatırlatır. O nedenle iktidar partisini bu konuda çok önemli bir üzerinde tepinme fırsatı tanınmıştır.

‘PARTİMİZ VESAYETE KARŞIDIR’

Partimiz Türkiye'nin demokrasisinin yanında vesayet ve diğer odakların net bir biçimde karşısındadır. Ama bildiğim bir şey var bugüne kadar genellikle darbe ve muhtıralar, iktidar partisinin karşısında muhalefetin tutumunu beğenmeyen silahlı bürokratlar tarafından yapılmıştır.

‘Muhalefet bu işi yapamıyor, biz daha iyi yapıyoruz diyerek' yapılmıştır. Sonuçta gerek darbe gerek muhtıraların sonucunda Türkiye'de sadece iktidar değil muhalefetin de tümü değişmiş ve paketlenip gönderilmiş.

‘İSTANBUL VE ANKARA İYİ PARTİ ÖNDERLİĞİNDE ALINDI’

Bugün burada Türkiye'de muhalefet, özellikle İyi Parti kurulduğundan itibaren son derece millet odaklı, milletin problemleri, dertleri odaklı ve suni gündemlerden uzak, kutuplaşmanın dışında bir muhalefet sistemi Türkiye'ye getirmiştir İyi Parti ve muhalefet görevini yapmaktadır.

31 Mart yerel seçimlerinde İyi Parti'nin önderliğinde, alınamaz denilen, mümkün değil olamaz denilen pekçok şehir İstanbul ve Ankara başta olmak üzere iktidar partisinin elinden demokrasiyle sandık yoluyla alınmıştır.

Bugün bütün anketler iktidar partilerinin toplamının 2023'te veya daha önce olacak bir seçimde gerekli başarıyı 19 yıldır gösterdikleri başarıyı gösteremeyeceklerini ortaya koymaktadır.

TÜRKİYE BU ZEVZEKLİKLERDEN ÇOK ÇEKTİ’

Sabah bir uyandık emekli amirallerin canı sıkılmış ve gece bir bildiri yayınlamışlar. Bu bir zevzekliktir. Türkiye bu zevzekliklerden çok çekti. Ben dün Hakkari'de perşembe günü ise Konya'daydım.

Biz bu ülkede 104 işsiz gencin derdini konuşmak durumundayız, biz bu ülkede 104 tabletsiz çocukların derdini konuşmak zorundayız. Biz bu ülkede 104 siftahsız esnafın derdini konuşmak zorundayız.

Biz bu ülkede tencereye kaynatamayan 104 kadının derdini konuşmak zorundayız. 5 çeşit emekli maaşıyla inim inim inleyen 104 emeklinin derdini konuşmak zorundayız.

2020 20 Ocak'ından beri 15 aydır geziyorum bu insanların derdini anlatıyorum ve 104 dakika, 104 saniye maalesef basın yayın organlarında yer bulmuyor.

‘İŞİN BAŞINDAYKEN YAPACAKTINIZ’

Bugün sabahtan itibaren 104 emekli amiralin gece yarısı ortaya koydukları bir itirazı darbe oluyor çağrıları altında üzerinde tepiniliyor. Buradan herkese, emekli silahlı bürokratlara sesleniyorum.

Herkes görevini, işin başındayken yapmalıydı. Ben bu arkadaşlar görevdeyken maalesef Yunanistan'ın işgal ettiği Adalar konusunda bir tavır göremedik.

'SİYASETİ, SİYASETÇİ YAPAR’

Siyaset, siyasetçi tarafından yapılır. Bu arkadaşlarımız bilgilerini ve görgülerini elbette çeşitli STK'lar ve varsa siyasi partiler içerisinde o bilgileri o görgüleri kamuoyuyla paylaşabilirler.

Milletimizin, vatandaşımızın derdine çare olmak için ortaya koyabilirler. Muhalefet partilerini, muhalefet siyasilerini beğenmiyorlarsa, derhal bir siyasi parti kurup onun üzerinden yürüyebilirler.

Ama bugün darbe çağrıştıracak bütün gerçek gündemi örtecek herhangi bir yolun oluşmasına sebep olamazlar. Böyle bir hakları da yoktur hadleri de yoktur.

Elbette herkes fikrini söyler. Zamanı içinde, zemini içinde en sert biçimde söyle ama bunu demokrasiye bir tehditmiş gibi algılanabilecek bir tehditmiş gibi yolu açmaktan intina ederler.

Bugün ortaya çıkan bu meseleyi ciddiyetle ve manidar bularak takip ettiğimizi ifade etmek isterim. İYİ Parti milletimizin derdiyle hem hal olmaya devam edecektir.

‘SUNİ GÜNDEM’

Suni gündem oluşturmaya çalışanların ortaya koyduğu o perdeyi derhal indirecektir. İyi Parti, demokrasinin yanında dün olduğu gibi bugün de durmaya devam edecektir. Demokrasinin yanında durmaya devam ederken milletin dertlerinin de yanında durmaya devam edecektir.

İYİ Parti, siyaset kurumunun yerine geçmeye çalışan herkesin karşısında olacaktır. Siyaset kurumu milletin derdini çözmekle mükellefir. Siyasetçi, siyasetçinin rakibidir ve o rekabet demokrasi yoluyla sandıkta ve seçim usulü ile olur.

Projelerin rekabet ettiği, projeler üzerinde hizmetin tartışıldığı bir sürecin sonunda sandıkta milletimiz teveccühünü bir siyasi partiye gösterir, ona da amenna denir. İYİ Parti bu yoldan dönmeyecektir.

İyi Parti milletimizin yanında olmaya devam edecektir. Bugün itibariyle iktidarı uyarmaya, iktidar gidiyor, sandıkta gidiyor. Milletimizin dertleriyle ilgilenmediği için gidiyor. Böyle bir gitme eyleminin içinde iktidar olacaktır İyi Parti ve bütün bu dertleri çözecektir.

‘ŞENTOP'UN SÖZLERİNDEN 1 HAFTA SONRA’

Bu bildirinin öznesi Möntrö Anlaşması'yla ilgili Meclis Başkanı'nın söylediği sözler… İyi Parti başta olmak üzere bu konuda çok sert tavır koyduk biz ve bütün siyasiler tavır koydular iktidar partisi destek vermedi ve Sayın Meclis Başkanı da yanlış anlaşıldım diyerek durumu düzeltti.

Aradan 1 hafta geçip de bu bildiri sahiplerinin bu zevzekliği yapmasına neyin sebep olduğunun da dikkate değer bulduğumu sizlerle paylaşmak isterim.

Türkiye yoluna devam edecektir. İyi Parti bu tür yanlışlıkların sürdürülmesine müsaade etmeyecektir, milletinin yanında durmaya devam edecektir.