Askeri Ceza Yasası ve bazı yasalarda değişiklik öngören torba kanun teklifi ile genelkurmay başkanının görevinin, birer yıllık sürelerle 72 yaşına kadar cumhurbaşkanı kararıyla uzatılabilmesi öngörüldü. Torba kanun teklifinin bu haliyle yasalaşması halinde Orgeneral Yaşar Güler’in Genelkurmay Başkanlığı görevi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu yıl da uzatılabilecek.

Torba kanun teklifi yasalaştığında şu düzenlemeler gelecek:

BEDELLİ ASKERLİK DÜZENLEMESİ
Aynı kanun teklifi içerisinde Askeralma Kanunu’ndaki bedelli askerlik bölümünde de düzenlemeler yapıldı. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan sağlandı.

Buna göre, ‘Askerliğe elverişlidir’ kararı verilmiş olanlar da bedelli askerlikten yararlanacak. Ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak bedel tutarı belirlenecek. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanların, bu duruma geldikleri sürenin her yılı için bedele ek olarak asteğmen maaşının yaklaşık bir aylık tutarına denk gelen bedel tutarı alınacak.

ASKERİ ARAÇ KULLANMAKLA YÜKÜMLÜ ERBAŞ VE ERLER İÇİN ARAÇ KAZASI DÜZENLEMESİ
Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmetleri Kanunu’na eklenen yeni hüküm ile askeri araç kullanmakla görevlendirilen erbaş ve erler, araç kazası nedeniyle harp malzemesine zarar vermek suçundan kast veya ağır kusur nedeniyle mahkûm olmaları durumu hariç olmak üzere aracın kullanımı nedeniyle meydana gelen zararı tazminle sorumlu olmayacak

ASTSUBAYLARA DERECE
Torba kanun teklifi yasalaştığında iki yıl ve üstü üniversite mezunu olan astsubaylara bulundukları derece ve kademelerine bir kademe ilave edilecek.

“Milli Savunma Bakanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına Bağlı Kurumlar ile Asker Hastanelerinde Döner Sermaye Teşkili ve İşletilmesine İlişkin Kanun”un adı “Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Kanunu” olarak değiştirilecek.

‘Milli Savunma Bakanlığı teşkilatında meydana gelen değişiklikler’ gerekçesiyle ilgili kanunun amaçlarının yer aldığı ilk maddesinde “Bu Kanun, Millî Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları bünyesindeki kurumların atıl kapasiteleri ile asker hastanelerindeki kapasitenin ülke ekonomisi yararına değerlendirilmesi amacıyla gerekli yerde ve sayıda döner sermaye işletmesi kurulmasını, görevlerini, idari ve mali işlemlerine dair esas ve usulleri düzenler” maddesinden ‘asker hastaneleri’ ibaresi çıkarılacak.

Aynı kanundaki döner sermaye kuruluşlarının sermaye tahsisi de 100 milyon liraya yükseltilecek.

MSB tarafından personel ve askeri öğrenci temin komisyonlarında görevlendirilenlere de memur aylık katsayısı ile orantılı biçimde söz konusu döner sermaye gelirlerinden ücret ödenebilecek. Milli Savunma Üniversitesi rektör, genel sekreter ve öğretim üyelerinin ücretleri de YÖK’e bağlı diğer üniversitelerle benzer düzeyde olacak.