CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AKP’nin Meclis’e sunduğu yeni torba yasa teklifinde bazı ‘yap-işlet-devret’ projelerine Bakanlık tarafından borç garantisi verilmesini öngören madde için Kanal İstanbul’a dikkat çekerek, asıl amacın ‘yandaş’ şirketlere verilecek ihaleler olduğunu söyledi.

Başarır, AKP’nin TBMM’ye sunduğu ‘mini’ torba yasa teklifinde yer alan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bazı ‘yap-işlet-devret’ projelerinde borç garantisi vermesini öngören maddeye ilişkin soru önergesi hazırladı.

'YANDAŞLARA DEVLET KEFİL'
1 Mart 2021 tarihinde Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na 22 AKP milletvekilinin imzasıyla 2/3427 esas nolu “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin havale edildiğini belirten CHP’li Başarır, “Söz konusu kanun teklifinin 2. maddesi, ne yazık ki yine, yeniden mevcut siyasi iktidarın yandaş şirketleri kayırmanın ön hazırlığıdır. Mevcut siyasi iktidar, yandaş şirketlere karşı ellerinden gelen her türlü kolaylığı sağladığı yetmiyormuş gibi şimdi de yabancı sermayelerden aldıkları kredilerde de devleti kefil durumuna sokmaya çalışmaktadırlar” dedi.

Başarır, iktidar milletvekillerinin, önerilen bu kanun teklifiyle yandaş şirketlere yabancı finans kaynaklarından kredi kullanabilmeleri için devleti kefil etmek niyetinde olduklarını söyledi.

ASIL AMAÇ KANAL İSTANBUL İHALELERİ
Teklifin asıl amacının Kanal İstanbul Projesi kapsamında yapılacak olan ihaleler olacağına dikkat çeken Başarır, “Muhtemelen bu kanun teklifini hemen ilgili komisyona ve TBMM Genel Kurul’u gündemine getirmeyeceklerdir. Çünkü buradaki asıl amaçlardan biri de Kanal İstanbul Projesi kapsamında yandaş şirketlere verilecek olan ihalelerdir” dedi.