AKP’nin kritik dönemlerinde, parti lehine verdiği fetvalarla tanınan Hayrettin Karaman, Yeni Şafak’taki köşesinde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Google’ın hizmet şartlarından bazılarının İslam diniyle zıt olduğunu ileri süren bir okuyucu Hayrettin Karaman’a şu soruyu yöneltti:

Gerçekten İslâm dinine göre Google’ın bana isnat ettiği kabul geçerli midir? Yani Google beni kabul etmiş sayarken, İslâm dini de beni kabul etmiş sayıyor mu? Çünkü ben hizmet şartlarından bazılarını İslâm’a zıt düştüğü için kabul etmiyorum. Ama bununla beraber hizmetten de faydalanmak istiyorum. Şimdi sırf Google’ın bana ‘kabul etmiş sayılırsın’ dediği şey, İslâm’a göre de kabul sayılır mı? Yoksa sayılmaz mı?

‘AKP’nin fetvacısı’ Hayrettin Karaman, okurunun sorusuna ayetleri hatırlatarak yanıt verdi:

Başka yerden temin edemediğiniz ve kullanmaya ihtiyacınız bulunan bir şey için karşı taraf, tek taraflı irade beyanı ve dayatma ile İslâm’a aykırı bir şart ileri sürerse bu şartı mecburen (ihtiyaç sebebiyle) kabul edersiniz ama mümkün ise yerine getirmezsiniz. Hadîse göre Müslüman, rızası dâhilinde ve meşru şartlara bağlıdır. Hz. Aişe, bir cariyeyi satın alıp hürriyetine kavuşturmak istemişti. Cariyenin sahipleri İslâm hukukuna aykırı bir şart ileri sürüyorlardı. Konuyu kendisine soran Hz. Aişe’ye, Peygamberimiz (s.a.), ‘Şartı kabul ederek satın al ve azad et, şeriata aykırı yüz şart olsa geçerli (Müslümanı bağlayıcı) değildir’ mealinde cevap verdi.

Bu konu fıkıh kitaplarında, ilgili akitler için ‘akitte koşulan şartlar’ bahsinde geçer.